Múzeum lett az orvoslakásból

2023.04.24. 12:00

Egy tető alá hozták a falu történetét Somogyszilben

Turbéki Bernadett

Egy régi szolgálati orvoslakást újítottak fel Somogyszilben a nyár folyamán. – Diákok segítettek kifesteni és mázolni a régi orvoslakás két szobáját, amelyben falumúzeumot hoztunk létre – mondta Szakály László, a település polgármestere. Egy korábban somogyszili helytörténész, a történelemtanár Lesz Gyula dukumentumokat és régi tárgyakat bocsátott az újonnan alakult intézmény rendelkezésére.

– Hozott őskori leleteket, kőbaltát, csiszolókövet is a múzeumnak. A falu életéből fennmaradt régi dokumentumokat, birtokleveleket, régi adásvételi bizonyítványokat, és a világháborúk idején készült fényképeket is kaptunk tőle – mondta Szakály Lászlóné, a gyűjtemény gondozója.

A múzeumot nyár óta folyamatosan rendezték be. Cipészműhely, konyha, szoba és iskolarészlet is helyet kapott a kiállítóteremben. Régi iskolanaplókat is láthatnak a mostani iskolások, akiket napjainkban már digitális formában értékelnek a tanárok. 

Az új falumúzeumot szombaton adták át a nagyközönségnek, akik előzetes bejelentkezés után tekinthetik meg az állandó kiállítást.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában