Hablas espanol?

2023.04.01. 11:38

Korántsem másodrendű a második nyelv az életükben

Második idegen nyelvből ritkán érnek el kiemelkedő eredményeket a középiskolások. Két kaposvári, táncsicsos diáknak mégis sikerült az élvonalba kerülnie az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) spanyol nyelvből.

Turbéki Bernadett

Fotó: Muzslay Péter

– Felvettek a navarrai egyetemre, ám az ösztöndíj nem jött össze, ezért más intézményt szeretnék megnézni – mondta Tiszperger Dorina, aki a közelmúltban ötödik helyen végzett az OKTV-n, s nemrégiben Spanyolországba, Murciába utazott édesanyjával, hogy az ottani továbbtanulási lehetőségekről személyesen tájékozódjanak. 

A végzős lány divatmarketinget szeretne tanulni, s úgy érzi, ehhez Spanyolország lesz az egyik legjobb színtér. – Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy csereprogramnak köszönhetően voltam egy évig spanyol nyelvterületen, Kolumbiában – tette hozzá. – Sajnos a covid közbeszólt és iskolába sem tudtam ott járni a járványhelyzet és egy hosszúra nyúlt sztrájk miatt. A kint töltött idő motivált a további spanyoltanulásra – mondta. 
Dorina osztálytársa, Hegedüs János, véletlenül csöppent bele a spanyol nyelv tanulásába. – Abban a szerencsés helyzetben volt az osztály, hogy megszavazhatta, milyen második idegen nyelvet tanuljunk – mondta. – Én ezen a szavazáson ott sem voltam, de örültem, hogy nem a németet választották. Már le is érettségiztem spanyolból, így tanórákra nem kellett járnom, készülhettem az OKTV-re, ahol a 17. helyen végeztem. 
Bár az OKTV-n kiemelkedően szerepelt táncsicsos diákok közül csupán egyikük készül spanyol nyelvterületre, külföldön és hazánkban is boldogulhatnak majd vele a diákok. 

– A második nyelvvel elért siker ritka, ezért még különlegesebbnek számít az eredmény, amit a diákok elértek – mondta Baranyó Alíz, aki szerint a spanyolt egyre többen választják második nyelvként, leginkább az olasz nyelvet háttérbe szorítva. – Azon kívül, hogy a könnyűzenében is egyre nagyobb teret hódít és Spanyolországba manapság könnyedén el lehet jutni, hazánkban is van kereslet a magas szintű nyelvtudásra, hiszen számos spanyol nyelvű nagykövetség és cégek keresnek gyakran spanyolul jól beszélő magyarokat – mondta a tanárnő. 
 

(Borítóképünkön: Tiszperger Dorina és Hegedüs János felkészítőjükkel, Baranyó Alízzal)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában