Tulipántenger

2023.04.06. 17:25

Lelket melenget és színesre festi a somogyi vidéket a tulipános (Fotó, Videó)

Jelképesen a nemzeti színű szalag átvágásával nyitotta meg a tulipán szezont Szőlősgyörökben Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Mátrai Zoltán a TulipGarden alapítója, valamint Móring József Attila, országgyűlési képviselő, Huszti Gábor vármegyei alelnök, és Süle Katalin Elza, a NAK alelnöke.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

Cseppet sem volt tulipánszüretre hajló idő csütörtök délután Szőlősgyörökben, ahol ötödik szezonjának megnyitását ünnepelte a TulipGarden. A kis családi vállalkozásból ma már országos hálózattá növekedett virágkertészetben az első virágokat Nagy István, agrárminiszter szedte kosárba. –A virág mindig egy kicsit a lelkünket fényesíti – kezdte beszédét a 9 hektár területen található szőlősgyöröki tulipánosban Nagy István. Hozzátette: a TulipGarden egy olyan élménykert, amely közösséget teremt és nem véletlen, hogy berobbant a köztudatba és szeretik az emberek. –  Az emberek életmódjuk következtében eltávolodtak a természettől, olyan helyen élnek ahol nincs kert, nem tudnak földet művelni, ahol a génjeikben rejtőző vágyaikat nem tudják kiélni. De vannak akik megcsinálják helyettük, és eljöhetnek feltöltődni az élménnyel, akár ide Szőlősgyörökbe is, mondta az agrárminiszter. Úgy fogalmazott: aki ide eljön, az a lelkében visz haza egy darabot ebből a tulipánkertből.

A virágok látványa, a rendezett kert, nem csak a munkalehetőség és a turisztikai értéke miatt fontos, de a léleknek is igazi manna. – A világban annyi borzalom van, azon dolgozni, hogy megélhessük a szépséget és az örömöt, nagyszerű dolog, mondta Jakab István, az Országgyűlés és a MAGOSZ elnöke az eseményen. Hozzátette: a TulipGarden sikeréből is látszik, hogy nem csak a hollandok képesek nagyot alkotni virágkertészetben, mi is meg tudjuk valósítani.
Süle Katalin Elza, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke is a virág lélekre gyakorolt hatását emelte ki beszédében. – A tulipán szépséget hirdet és egyben a virágzó magyar vidék jelképe is, fogalmazott
– A mostani vészterhes időben különösen értékes, ha örömöt találunk egy virágos kertben, mondta Móring József Attila, országgyűlési képviselő tulipánszezon megnyitóján. Hozzátette: nagyszerű, hogy van 13 olyan helyszín ahova betérve az ember egy pillanatra elfeledheti minden gondját, és felüdül a lelke, feltöltődik. Ez nem csak jó gazdálkodási forma, hanem egy olyan jó dolog, amitől az emberek lelke is feltöltődik. Ez húsvét közeledtével különösen fontos, mondta a politikus.
Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere megköszönte a TulipGarden alapítóinak munkáját és reményét fejezte ki a jövőbeni tervek megvalósításához. 

Kicsiben kezdték 

A TulipGarden öt évvel ezelőtt 30 ezer hagymával és egy kerttel indult, ma már az ország 13 helyszínén működnek a szőlősgyörökihez hasonlóak. 
– Ezzel fenntarthatóvá tettük a tulipánost, így nem kell órákat autózni, hogy valaki tulipántengert lásson. Bárki a saját környezetében találhat tulipánost, mondta Mátrai Zoltán.
A 13 kertben nagyjából 200 ezer négyzetméter területen termesztenek virágot, idén 3 millió hagyma virágzását láthatják a látogatók. - Szőlősgyörökben 9 hektáros területen terül el az élménykertünk, ahol idén 120 ezer hagymával kezdünk, amelyből 50-60 ezer virágzik egyszerre. De hamarosan 1 millió virág lesz. Két hete még csak a  tulipánok voltak, de azóta elkészült 800 méter út, 1200 méter kerítést építettek, hogy a szezonra minden tökéletes legyen a györöki TulipGardenben.
A tulipánok, nárciszok és jácintok mellett három hektáron levendula is növekszik, amely a TulipGarden része. Ennek kialakítására kertészeti pályázat segítségével nyert forrást a tulajdonos. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában