Fotók és videó

2023.04.01. 19:15

Nárciszok közt, zeneszóval ünnepelték a tavaszt a kaposváriak

Színes virágokkal, kulturális programokkal és kirakodóvásárral csalogatták a látogatók a hétvégén a Rippl-Rónai villa kertjébe. Szombaton szervezték meg a 9. Nárcisz ünnepet a kaposvári festőóriás, Rippl-Rónai József egykori otthonában. Az eseményre több ezren látogattak ki.

Marosi Gábor

Folyamatosan érkeztek a vendégek a Rippl-Rónai villa kertjébe szombaton ebéd után. Sokan amint beléptek a kapun, már vették is elő telefonjukat, hogy megörökítsék a különböző színekben és méretekben pompázó nárciszvirágokat. Voltak, akik pokróccal, pléddel érkeztek, hogy piknikezzenek és leüljenek a nárcisz-szigetek mellé.

Látványból idén sem volt hiány. A mintegy 18 ezer virághagyma közül már több is kifejlődött és kibontotta szirmait, hogy elkápráztassa a látogatókat. Károlyné Duics Györgyi is szívesen sétálgatott a sárga szín minden árnyalatában pompázó nárciszok között. Az amatőr festő fényképeket is készített és ihletet gyűjtött későbbi munkáihoz. A kaposvári Jezerniczky Márta is megcsodálta a sok nárciszt. Érdeklődésünkre elmondta: régebben is, ha tehette akkor kilátogatott a rendezvényre, mert nagyon szereti a virágokat. A mezőcsokonyai Sudár Zoltán családjával érkezett az eseményre. A férfi elárulta: közösen még nem jártak a villánál, ezért döntöttek úgy, hogy eljönnek és együtt járják körbe a területet.

A szervező, Rippl-Rónai Múzeum munkatársai kézműves termékek vásárával, palacsinta-kóstolóval, könyvbemutatóval, gyerek- és művészeti programokkal is készültek. Az érdeklődők kipróbálhatták a nemezelést, az agyagozást és a festést. Sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan készülnek a vesszőkosarak. A fonás technikáját többen ellesték az egyik sátorban. Tárlatvezetést is tartottak a látogatóknak, ahol megismerhették a múzeum képzőművészeti gyűjteményét, azon belül Rippl-Rónai József festőművész munkásságát.

Az eseményre sokan érkeztek autóval, ezért a villa környékén szinte nem lehetett parkolni. Vélhetően azok jártak a legjobban, akik „kihasználták” az ingyenes kisvonatot. A jármű a belvárosból, a múzeum Fő utcai épületétől indult és egészen a Rippl-Rónai emlékházig szállította az utasokat.

Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai múzeum igazgatója az eseményen kérdésünkre elmondta: minden évben nagyon nehéz eltalálni, hogy milyen időpontban szervezzék meg az eseményt. Ezért is ültettek korábban több különböző fajta nárciszt – amelyek nem egyszerre nyílnak – hogy hetekig lehessen gyönyörködni a nyiladozó virágokban. Ábrahám Levente hozzátette: azokra is gondoltak, akik szeretik a jó ételeket. Az egyik sátorban több mint 16 kilogramm lisztből készítettek palacsintát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában