Speciality

2023.04.13. 20:00

Popcorngéptől jutottak el a mai pörkölőüzemig

Egyre nagyobb az érdeklődés a minőségi kávék iránt, Somogyban is több kisebb pörkölőüzem nyílt az elmúlt időszakban.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az egyik éppen Toponáron. Három barát fogott össze, hogy egy pörkölőüzemet hozzanak létre. – Régóta érdeklődtem a minőségi kávék iránt – mondta Bakos Balázs, az egyik tulajdonos. – Először egy popcorngépet alakítottam át édesapám segítségével, majd egy kis pörkölgépet vásároltam. 

Fotós: Lang R.


Bakos Balázs kolléganője, Becska-Horváth Gabriella dobta fel, hogy hozzanak létre pörkölőüzemet, amelyhez harmadik tagként Nagy Ákos is csatlakozott, aki a pénzügyekért felel. – A pörkölést egy nemzetközileg elismert szakembertől tanultuk meg, a gépészetet mi állítottuk össze – mondták el. – Hazánkban elsőként vásároltunk olyan gépet, amely pörkölés után a szemeket átválogatja, így csomagolás előtt még egy ellenőrzést hajthatunk végre – tette hozzá a gépészmérnök végzettségű Bakos Balázs. Jelenleg havonta 700-800 kiló kávét tudnak pörkölni, de hamarosan megérkezik az új gépük, amellyel a termelést már havi két tonnára növelik. Kávéjuk iránt egyre nagyobb az érdeklődés. – Brazíliából, Costa Ricából, Kolumbiából, Etiópiából, Indonéziából, Peruból, Kenyából rendeljük a zöld kávét – hangsúlyozta a fiatalember. – Mindig friss szedést kérünk, és nem tároljuk sokáig a pörkölés előtt. 

Fotós: Lang R.


Azt mondták, a magyar lakosság nyitott a minőségi kávéfogyasztásra. – A koronavírus-járvány alatt volt olyan hónap, mikor a webshopos rendeléseik hetven százalékkal emelkedtek. Az elmúlt hónapokban harminc százalék volt a magánvásárló és hetven százalék a céges vásárlás. 
Horváth-Vaskó Lilla, a cég értékesítési munkatársa hozzátette: hétféle szemes és kettő filteres kávét készítenek, amelyeket elsősorban online értékesítenek. – Egyre többen szereznek be olyan professzionális kávéfőzőket, amelyek már darálósok, így otthon is tudnak hódolni a minőségi kávéfogyasztásnak – jegyezte meg. 
Fotó: Lang Róbert

 

Átlagosan naponta két kávét legurít a magyar fogyasztó 

A Nielsen piackutató cég felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság 85 százaléka kávézik, naponta átlagosan 2,7 csészényit fogyaszt. Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, de ha felelőtlenül fogyasztjuk, akkor növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában