A megelőzés a legjobb gyógyír

2023.04.14. 16:39

Sorbanálltak a frissen megnyitott Egészségponton a szűrésért

Megnyílt a kaposvári Egészségpont a Polgárok házában pénteken délután. Az épületben a Kaposi Mór Oktató Kórház szakemberei végeznek el többféle szűrővizsgálatot a hét minden napján. Az esemény után többen sorba is álltak és megvizsgáltatták magukat.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang R.

Ultrahangos csontsűrűségét és testösszetételt is tudnak mérni az Egészségpontban. Emellett szájüregi-, szív és érrendszeri, valamint stroke-szűrésre is van lehetőség, de a bőr rosszindulatú elváltozásainak korai felismerését is kérhetik azok, akik ellátogatnak az új egészségügyi intézménybe. A Polgárok házában kialakított Egészségpont péntektől fogadja az érdeklődőket.

Egészségházat avattak Kaposváron a Polgárok házában Fotó: Lang Róbert
Fotós: Lang Róbert

Inczeffy István a kaposvári kórház főigazgatója az eseményen lapunknak kiemelte, aki panasz és tünetmentesen él, egészségesnek érzi magát, de úgy gondolja, hogy ez mind kevés, akkor nyugodtan kopogjon be az Egészségpont ajtaján. – Ez azért jó, mert ha valami baj van, és azt nem érzi a „beteg”, akkor is időben ki tudjuk szűrni – hangsúlyozta Inczeffy István. – Ma már nem képzelhető el az egészséges életmód szűrővizsgálatok és megelőzés nélkül. Mindenki szeretne egészségesen élni, de azért tenni kell – tette hozzá a kaposvári kórház főigazgatója.

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Inczeffy István arról is beszélt, természetesen a kórházban továbbra is rendelkezésre állnak a különféle szűrővizsgálatok. Az Egészségpontban olyan ellenőrzéseket végeznek el, amelyeket a szakemberek nem kórházi körülmények között is végre tudnak hajtani. A kórház főigazgatója kiemelte, az új egészségügyi intézmény országos szinten is egyedülálló.

Fotós: Lang R.

Az eseményen részt vett Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház korábbi főigazgatója is, aki sokat tett azért, hogy létre jöhessen az új szűrővizsgálati központ. Beszédében elmondta, a jelenlegi egészségpolitikának kiemelt feladata a népegészségügy. – Kaposvár abban a szerencsés helyzetben van, hogy 2019 óta van egy saját népegészségügyi programja – hangsúlyozta Moizs Mariann. – Ez példaértékű. Más magyarországi városokban nemcsak ilyen szintű egészségközpont nincsen, hanem ennyire összetett és színvonalas egészségprogram sem. Azt gondolom, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett munkát – aminek nagyon sok mérföldköve volt – most egy újabbal tudjuk kiegészíteni. Nem kérdés, hogy ezt feladatot a kórház és a város folytatni fogja – tette hozzá Moizs Mariann.

Egészségházat avattak Kaposváron a Polgárok házában Fotó: Lang Róbert
Fotós: Lang Róbert

Szita Károly Kaposvár polgármestere az átadón hangsúlyozta, a város azt célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország egyik legegészségesebb városa legyen. Kiemelte, azért hozták létre az Egészségpontot, hogy akinek fontos az egészségi állapota, bármikor bemehessen a szűrővizsgálatra.

A Polgárok Háza a kényszerű téli szünet után más programoknak is helyet ad mostantól. Pénteken délután Török Emőke babakészítő foglalkozásán vehettek részt az érdeklődők.  

Gera Katalin által készített kisplasztikát kapott Moizs Mariann Szita Károlytól az egészségpont létrehozásáért tett áldozatos munkájáért. 
Fotós: Lang R. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában