Avatás

2023.05.23. 09:00

Botlatóköveket avattak Barcson

A helyi zsidóságra, és Kapolyi Vilmosra, valamint feleségére Opler Irmára emlékezve úgynevezett botlatóköveket avattak a hétvégén Barcson, a házaspár egykori otthona előtt.

K.R.

Forrás: FB

A szegények orvosaként is ismerték Kapolyi Vilmos, barcsi doktort. A  nincseteleneket is gyógyította, felesége minden nap egy szegény embert hívott ebédre a családi asztalhoz. Feleségével együtt azok között a zsidók között volt, akiket 1944. májusában deportáltak Barcsról. A szerencsétlen sorsú 277 barcsi zsidót bezárták az egykori zsinagógába, majd bevagonírozták őket. Kapolyi Vilmos és Opler Irma sosem tértek vissza Auschwitzból. 

Rájuk és a holokauszt többi áldozatára emlékeztetnek a hétvégén Rózsás Márton helytörténész közbenjárására felavatott botlatókövek. Az alkotások a járdába kerültek a Kronberger villa előtt, ami egykor a házaspár otthona volt, ma a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének ad otthont. A barcsi avatáson és megemlékezésen részt vett Schönberger András főrabbi, aki hangsúlyozta: fontos, hogy a nevekre is emlékezzünk, így a sorsok sem merülnek feledésbe. Izrael magyarországi nagykövete levélben küldte meg gondolatait a barcsi emlékezésre. 

Forrás: Barcsmédia, Facebook 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában