Időközi választás

2023.05.31. 11:30

Egy nap híján nem tartanak választást a somogysámsoniak

Már készültek az időközi polgármester-választásra Somogysámsonban, de egyetlen nap híján nem tudták megkezdeni a kampányt egy pénteken életbe lépett törvénymódosítás miatt.

K. G.

A változtatás a somogyi falun kívül még hét másik települést érint, közölte a Nemzeti Választási Iroda a honlapján. A Magyar Közlönyben jelent meg a választási eljárási szabályokról szóló törvénymódosítás, ami szerint azokon a településeken, ahol péntektől még nem kezdődött el a kampányidőszak, nem tartják meg az időközi választásokat, ehelyett a jövő nyár elején az önkormányzati választásokon lehet majd voksolni. 

Farkas János 11 éven át töltötte be a polgármesteri tisztséget Somogysámsonban, de május elsejétől lemondott, miután nem tudott együtt dolgozni a képviselő-testülettel. Gelencsér Gábor alpolgármester szintén a lemondást választotta. Június 16-án lett volna az időközi, a Választási Bizottság kiküldte az erről szóló értesítőket, de a kopogtatócédulákat még nem kezdték összegyűjteni a jelöltek. Farkas János kérdésünkre elmondta, nem is indulhatott volna az időközin, mert a testület nem oszlott fel, azt pedig még fontolgatja, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon indul-e. 

Egy napon múlt, mert szombaton kezdődött volna meg a kampány a somogysámsoni időközi választásra, mondta Babina Bernadett jegyző. Egyeztetett a Nemzeti és a Vármegyei Választási Irodával, majd hirdetményben közölték, hogy elmarad a voksolás, és erről kiértesítették a jelölőszervezeteket is. Arról nincs tudomása, hogy mi indokolta az országos törvényváltozást, ezt a választási bizottságok sem tudták megmondani. Somogysámsonban a képviselő-testület ügyrendi bizottságának elnöke, Királyné Őri Mária intézi ezentúl a település ügyeit a hivatalos átadás-átvétel után, egészen jövő év októberéig, amikor beiktatják majd az önkormányzati választások nyerteseit.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában