Ellenőrzések

2023.05.07. 09:00

Egymillió értékű áru került le a somogyi polcokról

Véget ért a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés az üzletekben, piacokon és vendéglátóhelyeken.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Somogyban 124 egységet vizsgáltak: hét esetben a higiéniai feltételek, három alkalommal a nyomonkövetés és kétszer a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatban állapítottak meg hiányosságokat. 

– A feltárt szabálytalanságok miatt tíz esetben, összesen egymillió-kétszáztízezer forint értékben szabtak ki bírságot – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatójából. Somogyban tevékenység korlátozására és figyelmeztetés kiadására nem volt szükség. A vármegyében összesen 1439 élelmiszertételt ellenőriztek, ebből 29-et – 313 kiló mennyiségben – kényszerültek kivonni a forgalomból, melynek értéke 988 ezer 377 forint volt. 

Az ellenőrzés-sorozat célja idén is az volt, hogy az ünnepek miatt megnövekedett forgalom mellett is kizárólag biztonságos és megfelelő minőségű élelmiszer kerüljön a családok asztalára. A kereskedelemben a tojás, a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítmények, a hidegkonyhai készítmények és az édesipari termékek forgalmazására helyezték a hangsúlyt, de célzottan ellenőrizték a friss, elsősorban primőr importzöldségeket és -gyümölcsöket, a borászati termékeket és szeszes italokat. A következő átfogó vizsgálat a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat lesz. 

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában