Vérszívók

2023.05.30. 15:31

Erősödött a szúnyogártalom – 85 ezer hektáron kell beavatkozni

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre.

305437643

Fotó: AUUSanAKUL

A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik. A következő napokban földi járműről végeznek kezeléseket Csongrád-Csanád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala vármegyében, a Duna mentén Komárom térségében, a főváros szúnyogártalommal érintett kerületeiben, a Csepel-sziget és környékének településein, valamint Dunaújváros, Baja és Mohács térségében. A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett szigetközi településeken légi kémiai kezelések is lesznek. 

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit, a Duna mentén további kezelésekre lehet szükség. A kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely az alábbi linkeken érhetők el:Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

ervezetten május 30-án földi járműről végeznek kezeléseket három somogyi településen. 

2023.05.30

    

Vármegye:

Somogy

   

Település

Légi kémia terv (ha)

Földi kémiai terv (ha)

Légi biológiai terv (ha)

Földi biológiai terv (ha)

Főnyed

0

20

0

0

Sávoly

0

100

0

0

Szőkedencs

0

100

0

0

Összesen

0

220

0

0

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit.

A kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában