Sonline.hu podcast

2023.05.30. 07:00

Gyógynövényt termesztenek, önellátásra törekednek

Gyógynövényeket ültettek, konyhakertet művelnek és állatokat tartanak a Zselic Kapuja Gyógynövénykert lakói. Még egy éve sincs, hogy a somogyi táj iránti rajongásukból egy zselici kertet vásárolt a harmincas éveik második felében járó pár. Az egykori gyümölcsös területén házat, istállót építettek, önellátásra törekednek.

Turbéki Bernadett

Két kutya szaladt Szecskó Mónika előtt, amikor kaput nyitni igyekezett nekünk. Maya, a póniló is érdeklődve figyelte érkezésünket, miután végigdöcögtük a hosszú dűlőút minden kátyúját. Három kecske és néhány tyúk is színesíti a 6700 négyzetméteres területet, ahová Mónika egy gyógynövénykertet álmodott. Nincs egy éve, hogy a pár a gyümölcsöskertet választotta otthonának, ahol akkor csupán egy présház állt. Azóta rokonok, barátok segítségével egy kisebb házat is felépítettek, amelyhez két oldalon hatalmas esővízgyűjtő tartályokat csatlakoztattak. Az állatoknak is építettek istállót és akolt. A közgazdász Mónika és a fuvarozással foglalkozó Richárd egy kirándulás kapcsán jöttek rá, hogy a Zselicben szeretnének letelepedni. Egyikük erdőkkel, másikuk szántóföldekkel kívánta körbevenni magát. Somogyban megtalálták mindkettőt. 

– Olyan helyet kerestünk, ahol önellátók lehetünk, állatokkal lehet együtt élni, gyógynövényeket termeszthetünk. Szerettük volna megmutatni, hogy igenis meg lehet ezt csinálni, s nem feltétlenül pénzkérdés, inkább kitartást, elhivatottságot követel, mint anyagi tartalékokat – mondta a Bükkből származó, hegyekhez szokott Mónika. – Amikor először itt jártunk, közvetlen, kedves, segítőkész emberekkel találkoztunk. Ahogy Kaposváron kiszálltam az autóból, a lábamnál egy ötszázforintos hevert. Ezt valamiféle jelnek láttam arra vonatkozóan, hogy jó lesz itt nekünk – mosolygott Mónika. 
Közben saját készítésű mentás-bodzás limonádéval kínált bennünket. A bodzát és a mentát a saját területükön gyűjtötte. A limonádé-alapanyagokon kívül lépten-nyomon gyógynövényekkel is találkozni. Némelyek vadon nőnek a területen, a többit Mónika ültette. A veteményesben elsősorban azok a gyógynövények kaptak helyet, amelyek a lakók egészségén túl a haszonnövények fejlődését is támogatják. 

– A somogyi gyógynövények híresek, ismertek. Nagy szerencsém volt, mert kamilla, útifű, csalán, bodza, csipkebogyó már termett itt körülöttünk, a többit én raktam hozzá, de alapból rendelkezésre álltak azok, amikkel foglalkozni szerettem volna. Voltak, amiket ismertem szülőktől, nagyszülőktől. Van egy barátnőm, aki kirándulások kapcsán réteken, mezőkön mutatta, melyik mire jó. Itt nyitott szemmel járok az erdőben, mert más a növényvilág, mint a Bükkben volt. Ha valami megtetszik, szagolgatom, megtapintom, egy applikáció segítségével megnézem, mi lehet. Ezáltal folyamatosan újat tanulok. Ma már egyre több gyógynövény illatozik a kertben, amelyet párommal, Márvány Richárddal közösen alapítottunk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában