Fotók

2023.05.27. 16:12

Hitre és szeretetre nevel három évtizede az ünneplő Kaposvári Egyházmegye

Harmincadik születésnapját ünnepelte szombaton a Kaposvári Egyházmegye szombaton. A jubileum alkalmából az ünnepi szentmise mellett fotókiállítással, kerekasztal beszélgetésekkel is várták az érdeklődőket.

Góz Lilla

A „Számomra az élet Krisztus” mottóval zajló rendezvényt a Nagyboldogasszony Iskolaközpont fúvószenekarának műsora nyitotta meg. 
– Harminc éve képviselhetem a kaposváriak akaratát és ma is élénken emlékszem, hogy milyen felemelő érzés volt a várost püspöki székhelyként bemutatni és ez nem csak egy címke, hanem mély tartalommal bíró komoly identitás erősítő rang – kezdte köszöntőjét Szita Károly polgármester. Kiemelte: az elmúlt évtizedek alatt lelki és szellemi tartóoszlop nélkül féllábon állnánk, de Balás Béla és Varga László vezetésével, valamint a lelkészkedő papság segítségével nem rogytunk meg a komoly terhek alatt. Szita Károly felidézte, hogy 1061-ben jött létre a szentjakabi bencés apátság, 1693-ban már plébánosa is volt a városnak és 1702-ben fatornyos templom épült a főtéren.

A somogyi vármegyeszékhely 150 éves várossá válásának évfordulója alkalmából Szita Károly egy emlékzászlót adott át Varga László megyés püspöknek, aki arról beszélt köszöntőjében, hogy milyennek álmodta meg az egyházmegye jövőjét. 

– Harminc éve minden nap van szentségimádás és a jövőben vonzó egyházmegyét szeretnék, amelyik megszólítja az embereket, befogadó közösséget épít, otthon érezhetik magukat, megerősítik a jót bennük, gyógyítják a sebeket, hisznek a csodákban és hasonítani szeretnének mesterükhöz Jézus Krisztushoz – mondta el Varga László, a Kaposvári Egyházmegye megyés püspöke. 

A Szivárvány Kultúrpalotában a József Attila-díjas író, költő, az apai ágon somogyi Lackfi János előadását hallhatta a közönség, majd a székesegyházban tartott ünnepi szentmise kezdődött Udvardy György veszprémi érsek celebrálásával. „A templom, ahol otthon vagyok” címmel meghirdetett fotó-, rajz- és irodalmi pályázat díjkiosztóját követően kerekasztal beszélgetést tartottak. A jeles ünnepen ministráns találkozó és bérmálás is zajlott.

Segítség a legelesettebbeknek 

A Kossuth téren egész nap civil egyházi szervezetek mutatkoztak be. Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Katolikus Karitasz vezetője elmondta: harminc éve önkénteseik egész évben támogatnak például a családokat, a hajléktalanokat, a katasztrófahelyzetben lévőket, menekülteket. Hozzátette: öt éve működő Szent Lázár házukban a hajlék nélküli szenvedélybeteg férfiaknak segítenek új életet kezdeni. A három évtized fotóarchívumából egy szabadtéri kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, majd a jubileumi ünnepség zenés szabadtéri hálaadással és dicsőítéssel zárult a Kossuth téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában