Magánklinika nyílik

2023.05.08. 16:39

Ingyenesen gyógyítanák a fogyatékkal élőket Lengyeltótiban

Egy magánklinika nyit jövő év februárjában Lengyeltótiban, ahol a fogyatékkal élők ingyenesen kaphatnának ambuláns ellátást éjjel-nappal, erről a projektet bemutató hétfői eseményen tájékozódhattak az érintettek a somogyi városban.

Góz Lilla

Fotó: Kovács T.

Korábban kultúrház, majd kisegítő iskola, azután zeneiskola működött Lengyeltóti központjában található 600 négyzetméteres épületben. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan eladását egyhangúlag szavazta meg a helyi képviselő-testület. Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere elmondta: nem szerették volna, ha a felújításra váró épület üresen állna, szerették volna, ha közhasznú célra hasznosulnak. 

lengyeltóti magánklinika  zsombok
Fotó: Kovács T. 

– A Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő Magánsegítő Szervezete keresett meg minket, hogy létrehoznának egy magánklinikát, ahol fogyatékkal élőket ingyenesen ellátnának, július elsejéig 171 millió forintot kell az épületért fizetniük – tette hozzá a polgármester. Zsombok Lajos kiemelte: az uszoda üzemeltetését is vállalta a szervezet egy évre 60 millió forintért, ahol biztosítják az iskolai úszásoktatást, valamint fejlődési rendellenességgel élő gyerekekkel fognak foglalkozni.

lengyeltóti magánklinika
Fotó: Kovács T. 

Mellár Renáta, a Vakok-és Gyengénlátók Fejlesztő Magánsegítő Szervezetének elnöke elmondta: négy megye települését keresték meg és a somogyban kaptak lehetőséget egy fogyatékkal élőket ellátó magánklinika létrehozására. – Szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, fogászat, érsebészet, 0-24 órás belgyógyászat, pszichológia, kineziológia, kutyaterápia területén ingyenes vizsgálatokat fognak végezni orvosaink – tette hozzá Mellár Renáta.

Szállást és az utazást is biztosítják

– Az adományokból szeretnék a 171 millió forintos vételárat és a 150 millió forintos orvosi eszközvásárlást finanszírozni – jegyezte meg Mellár Renáta Kiemelte: a távolabbról érkező gyerekeknek, felnőtteknek szállást is tudnak biztosítani és segítik utazásukat. Mellár Renáta azt is elmondta, hogy június elsejétől Böhönyén egy önkormányzati épületben fogyatékkal élőknek pszichológiai terápiákat fognak végezni. – Egy nagyvállalat vállalta, hogy fennállásunk harminc éves évfordulója alkalmából kétmilliárd forintból felújítják a lengyeltóti épületet – emelte ki a szervezet elnöke. 
Szerinte óriási szükség van egy ilyen klinikára, mert a fogyatékkal élők az átlagosnál nehezebben tudják igénybe venni az egészségügyi ellátásokat, pedig gyakoribb ellátást igényelnek, ennek hiányában sok esetben romlik az állapotuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában