Sonline.hu videó

2023.05.28. 07:00

Leleplezték az egykori villatuljdonos szobrát

Szombat délelőtt a felújítot Szaplonczay-sétányon átadták Ripka Ferenc, egykori főpolgármester és bélatelepi villatulajdonos szobrát Fonyódon.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

Ripka Ferenc 1907-ben vásárolta meg fonyód-bélatelepi villáját, ahol egészen haláláig töltötte a nyarakat. A fonyódi községi képviselő-testület 1925 szeptemberében díszpolgári címet adományozott neki, a faluért 1907 és 1944 között végzett munkájáért. Kapcsolatait és befolyása révén létrejöhetett a római katolikus plébánia és átépítették, kibővítették a templomot, megépítették a plébánialakot, elkészült a hegyre felvezető műút két, máig álló ikonikus emlékhellyel. Bizonyosan nem véletlenül Fonyódon épültek meg a főváros árvaházainak fiú- és leány üdülőtelepei, a polgári iskolát adományaival segítette, a villanyvilágítás is az ő közreműködésével valósulhatott meg.

Fonyódi jelenléte nagyban hozzájárult a helyi kulturális és társadalmi élethez, hiszen bélatelepi villájában vendégeskedett a korszak társadalmi és politikai elitje. Többek között megfordult nála Bethlen miniszterelnök, vagy éppen Vass József népjóléti miniszter, s a Habsburg hercegi család több tagja is. Nála nyaralt Rakovszky Iván belügyminiszter, Walko Lajos kereskedelemügyi miniszter is. Megkerülhetetlen az a lelkes és önzetlen munka, amellyel – a fürdő-érdekeltség elnökeként - Bélatelep fejlesztése révén a balatoni kultúrát szolgálta, s ezzel Bélatelepet a legrendezettebb balatoni üdülőhelyek színvonalára emelte, ahol vízvezeték, villamos világítás, csónakkikötő, kitűnő sétautak, virágkultúra jelezték az eredményeket.

Az eredeti szobor alkotója Szentgyörgyi István (1930, bronz), a szobor mérethű, hiteles másolata Szmrecsányi  „Boldi” szobrászművész öntőműhelyében készült. A mellszobrot a Ripka család adományozta Fonyód városnak.

A szobor ünnepélyes avatásán Erdei Barnabás alpolgármester mondott beszédet, valamint Katona Csaba történész méltatta Ripka Ferencet. Ezt követően megkoszorúzták a család által adományozott szobrot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában