Fotók

2023.05.19. 17:41

Mangós sorbet lett az idén a Balaton fagyija 

Balatoni tövises mangó sorbet lett 2023-ban a Balaton fagyija – tudtuk meg Fekete Tamástól, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnökétől.

Góz Lilla

A jeges finomságot a balatonalmádi Amaretto Fagyizó nevében Varga Tamás készítette el a versenyre. A pénteki megmérettetésen különdíjat kapott a balatonmáriai Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagylaltja, a balatonfüredi Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, valamint a balatonakarattyai Sissi fagyizó túrógombócos finomsága. 

Az idei győztes. Fotók: Somogy TV

A Balatoni Turizmus Szövetség tizedik alkalommal rendezte meg a Balaton fagyija versenyt, amelyre 12 fagylaltozó és cukrászda összesen 20 fagylaltkreációval nevezett. A szervezők a Balaton fagyijának megválasztott édesség receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régió bármely cukrászdája vagy fagylaltozója elkészítheti a nyertes fagylaltot.

A Balatoni Turizmus Szövetség 2014 tavaszán a Nyitott Balaton kampány keretében szervezte meg először a Balaton Fagyija versenyt. Idén a tizedik jubileumi versenyt rendhagyó módon, egy adott időpontban és helyszínen, sajtónyilvános esemény keretében rendezték a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban pénteken. Idén érkezett nevezés Balatongyörökből, Keszthelyről, Marcaliból, Balatonmáriáról, Balatonfüredről, Balatonszemesről, Balatonboglárról Balatonalmádiból, Balatonakarattyáról. 

– Szinte a kezdetek óta részt veszünk a Balaton fagyija versenyen, az idén somogyi vegán málnafagylaltot készítettünk céklával – mondta Papp Balázs, a marcali Mester Cukrászda és Étterem egyik tulajdonosa. Hozzátette: egyre többen keresik a laktóz-, és gluténmentes alapanyagokból készült fagyikat, emiatt is döntöttek úgy, hogy idén vegán finomsággal neveznek. Vendégeik körében nagy kedvencek a gyümölcsös ízek, de nem megy ki a divatból a hagyományos vanília, csokoládé és puncs sem. 

A fagylaltmesterek már reggel fél hétkor egy előzetesen összeállított ütemterv és sorrend szerint megkezdték a fagylaltok készítését. A zsűri elnöke Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke volt. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta: az elmúlt tíz év alatt a nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak. 

–  A fagyi olyan aktív turisztikai termék, amely jól illeszkedik a több évszakos Balaton programjaihoz, illetve a Balaton fagyija verseny azért is fontos, mert a cukrász szakembereknek kiváló szakmai fórumot és találkozási lehetőséget is teremt – emelte ki Fekete Tamás. A szervezők a Balaton Fagyijának megválasztott fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régió bármely cukrászdája vagy fagylaltozója elkészítheti a nyertes fagylaltot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában