Közlekedési kultúra napja

2023.05.11. 16:26

Rendszeresen fel kellene frissíteni a KRESZ ismereteket

Minden év május 11-e a közlekedési kultúra napja. Ezen a napon a balesetek megelőzésének fontosságára hívták fel a figyelmet országszerte, így Somogyban is. A KSZC Eötvös Loránd műszaki technikumban a diákok azt is megtudhatták, hogy Somogyban évente több mint 400 személyi sérüléses közúti baleset történik, az idén eddig már 104 volt.

Harsányi Miklós

Fotó: Kovács Tibor

A balesetek nagy többségét 2023-ban is a gyorshajtás, az elsőbbségi és kanyarodási szabályok megszegése okozza. A közlekedési kultúra napján az érdeklődők figyelmét a megelőzésre hívták fel. 

Fotó: Kovács Tibor

– Sajnos, bőven van még mit javítani a közlekedési morálon – mondta Tóth István, a közlekedéstudományi egyesület somogyi elnöke. – Sok sofőr elképesztő tempóban száguldozik, egyesek az indexet véletlenül sem használják,  nem állnak meg a stoptáblánál, össze-vissza cikáznak a sávok között vagy épp olyan megállóhelyen parkolnak le, ahol tilos. A durva szabálysértéseknek szinte naponta bárki szemtanúja lehet. A karambolok és  tragédiák mindenkit arra intenek Somogyban is, hogy jóval  szabályosabban, udvariasabban kellene közlekedni, tette hozzá. 

Az elnök szerint nem ártana, ha a járművezetők időnként felfrissítenék KRESZ-tudásukat, s a helyzetet bonyolítja, hogy  a közlekedők időről-időre változásokkal szembesülnek. Ezt okozta nemrég  az elektromos rollerek tömeges elterjedése: egyesek járdán vagy az úton nagy sebességgel száguldoznak, s az elemi szabályokra fittyet hányva vágnak át autók előtt. Tóth István kiemelte: fő cél, hogy mindenki biztonságosan, udvariasan, körültekintően vegyen részt a forgalomban, s döntő a fiatalok rendszeres oktatása, felkészítése. A Gépészben a rendőrség, a katasztrófavédelem és a kormányhivatalon kívül a Magyar Közút bevonásával szervezték meg a figyelemfelhívó rendezvényt.

Fotó: Kovács Tibor

– Egész jól sikerült a KRESZ-teszt – mondta Gyugyi Levente, a KSZC Eötvös Loránd technikum diákja, aki jutalmul egy láthatósági mellényt kapott a megyei rendőrkapitányság standján. – Rövidesen B-kategóriás jogosítványt szeretném megszerezni, így hamarosan még jobban elmélyedek majd a közlekedési szabályokban.

Fotó: Kovács Tibor

Biztonsági öv szimulátor és ügyességi verseny részeg szemüvegben: ez is kiegészítette a délutáni programot, Kovács Csaba szervező szerint a kamaszok lelkesen oldották meg a feladványokat. Győrfi-Bátori Enikő, a KSZC tanára hangsúlyozta: az összes olyan kezdeményezésnek örülni kell, ami hozzájárul a biztonságos, kulturált közlekedés elterjedéséhez. Csütörtökön három osztályból csaknem 70 fiatal vett részt a rendezvényen, miközben a fiatalok egy része a sportpályára begördült tűzoltóautót vette szemügyre, egy másik csapat az útellenőri és az emelőkosaras járművet fedezte fel. 

Fotó: Kovács Tibor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában