Találkozó

2023.05.29. 11:59

Túlélésüket köszönték, ünnepeltek a mozgáskorlátozottak

Támogatóikat köszöntötték pénteken a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének tagjai: Hegedüs Lajos elnök kiemelte, hogy alapvető volt a kaposvári önkormányzat kétmilliós segítsége, melyet azért is becsül nagyra, mert a város tavaly ugyanolyan nehéz helyzetben volt a növekvő rezsiárak miatt, mint a civil szervezetek.

K. G.

Ezen kívül a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. pályázati tétele volt jelentős 3,5 millió forint értékben. Segítettek jótékonysági és egyházi szervezetek, kisebb összegekkel magánszemélyek, sőt a tagok is. Az viszont komoly csalódás volt Hegedüs Lajosnak, hogy a megkeresett 140 somogyi vállalkozásból csupán hét segített. – A gondok mindegyikét nem tudtuk megoldani, mert maradt a távfűtés költségének lényegese emelkedése – mondta az egyesület elnöke. 

– Hogy érzékeltessem, ez 4,2 millió forinttal növekedett a fűtési szezonban. Egy civil fenntartású intézményekre kiírt pályázatban reménykedünk, ott egyedi elbírálás alapján részesülhetünk kedvező döntésben. A napelemrendszerek beváltották a hozzá fűzött reményeket, többletköltség volt viszont a légkondicionáló berendezések létesítése, ami kiváltotta a gázfűtést, ez további 10 millió forintba került. 

Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Pintér Rómeó, kaposvári alpolgármester arról beszélt: az egyesület példaértékű munkát végez abban, hogy fogyatékossággal élők aktív, teljes értékű tagjai legyenek a társadalomnak. Elhangzott: az egyesületnek háromezer tagja van, de közhasznú szervezetként a tagokon kívül másoknak is adnak támogatást, összesen 11 körzeti csoportjuk működik a vármegye minden járásában. A támogató szolgálatokkal és intézményeikkel évi 1500 embernek nyújtanak szolgáltatásokat a szállítástól az otthoni segítségnyújtásig. A korai fejlesztéstől kezdve egészen az otthoni szakápolási szolgálat hospice részlegéig, vagyis a születéstől a halálig elkísérik a rászorulókat. Bentlakásos szociális intézményekkel, lakóotthonokkal támogatott lakhatást biztosítanak, köznevelési és nappali szociális intézményeikben fejlesztő foglalkozásokat tartanak. 203 dolgozójuk van, ebből 120-an megváltozott munkaképességűek, a többiek segítők, ápolók, gondozók, pedagógusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában