Fotók!

2023.05.15. 17:12

Villámárvíz pusztított a csokonyavisontai gyógyfürdő környékén

Villámárvíz öntötte el Csokonyavisontát, miután egy óra alatt negyedévnyi csapadék esett a hétvégén, s ezek után még napokig nem állt el az eső. Három napon át szivattyúztak a tűzoltók a faluban, hogy megóvják az épületeket, főként a gyógyfürdő körüli nyaralóövezetben.

Kovács Gábor

Jégesővel, viharral érkezett az égi áldás az elmúlt napokban a településre.

– Legalább három centis jégdarabok potyogtak, ki sem mertünk szállni az autóból – mondta Pintérné Sabján Boglárka. – Aztán az árkokból kiöntött a víz, szabályosan Balatonná vált az utca. Előtte nap ültettem virágot...

– Ebből már nem lesz semmi, minden veteményem oda, a spárgatök, a cukkini, a paradicsom – mutatta a kiskertjét Tóth Gézáné. – Nagy munkám volt benne, mert 74 éves vagyok, már nem könnyű a kertet művelni. A vihar kezdetén esett a jég, csupa lyuk a növények levele. Rinyaújlak felé még nagyobb a kár. 

A Rinyaújlakra vezető utcában valóban szabályos kis tó keletkezett, a területen nemrég irtotta ki a bozótost egy közelben lakó pár. A sok csapadék a gyógyfürdő környékét árasztotta el leginkább. 

– Három napon át esett megállás nélkül, nagy volt a szél – mondta a kaposvári Takács János, aki a hétvégére érkezett a fürdőbe élettársával. – Szivattyúztak a tűzoltók, nagyon hangos volt. 

Az üdülőtelep egy részére betört a víz, még hétfőn is folyt ki az árkokba. A kadarkúti Berke Imre a hétvégéket tölti a fürdőben. 

– A nyaralóm a legmagasabb ponton áll, mégis mindig elönti a pincémet a víz – mondta a 76 éves férfi. – Korábban állt már 60 centi magasan is, de azután mindent kipakoltam a pincéből, így nincs károm. Most tíz centis a víz.    

Rekord mennyiségű csapadék zúdult a falura a pénteki viharral, egy óra alatt 74 milliméter délután fél öt és fél hat között. Ezután egész hétvégén esett, legalább még húsz milliméternyi. Az alacsonyan fekvő településrészeket, így a Dráva kempinget elárasztotta a víz. Az önkormányzat és a katasztrófavédelem árvízvédelmi intézkedéseket tett, számolt be róla Harasztia Attila polgármester. Homokzsákokkal erősítették meg a veszélyeztetett helyeket, önkénteseket hívtak a munkára. Volt, ahol méter magasan állt a víz, a DRV Zrt. szakemberei is dolgoztak a kárelhárításon. 

Többször is visszahívták a szivattyút 

Középületek is beáztak, a gyerekháznál és a sportöltözőnél okozott gondot a sok csapadék. A talaj megtelt vízzel, és most a csokonyavisontaiak azért imádkoznak, hogy ne essen több, bár az időjósok további csapadékot ígértek a hét elejére. Az Ifjúság utcában mélygarázsok teltek meg vízzel, ezt a tűzoltók szivattyúval távolították el, közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A hétvégén többször is tűzoltói segítséget kértek a falu lakói, mert a folyamatos esőzés miatt az árkok felteltek és a víz betört a nyaralók udvarába. A hétvégén Somogyaracs környékét is elöntötte a víz, és Kaposhomokon is károkat okozott a hirtelen jött sok eső.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában