Karbantartás

2023.06.05. 15:30

200 millió négyzetkilométeren kaszál a Közút, óvatosan a munkagépek közelében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet kaszálási munkálataira az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásának köszönhetően. Az elmúlt hetekben a harmincegyezer kilométernyi közúthálózat mentén, az útkoronán belül az első körös kaszálási munkákkal végeztek, ami mintegy száznegyvenöt millió négyzetméternyi felületet érintett.

– Kérjük a közlekedők fokozott figyelemmel közelítsék meg és haladjanak el a munkát végző járművek mellett – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút.

Az út menti területek kaszálása mindig is hatalmas feladatot jelentett a Magyar Közút számára, hiszen harmincegyezer ezer kilométernyi úton mintegy kétszázmillió négyzetméternyi zöld felületet kell gondoznia. Idén erre még nagyobb figyelmet fordítanak a szakemberek, amelynek

nemcsak útesztétikai, hanem közlekedésbiztonsági célzata is van.

Az elmúlt időszak csapadékos és meleg időjárása rendkívüli módon kedvezett az út menti növények növekedésének is, így a társaság nyolcvan mérnöksége, ahol csak lehetett két műszakban vagy túlórákat is bevetve, kora reggeltől késő délutánig végezte a kaszálási munkákat.

A Magyar Közút a következő hetekben sem áll le, hasonló ütemben folytatják a kaszálást, így

az autósok az országos közúthálózaton rendszeresen találkozhatnak majd növényzetgondozási munkát végző gépekkel

szakemberekkel, ezért a közútkezelő a sofőröktől figyelmet és megértést kér.

A legtöbb esetben mozgó terelés mellett zajlanak a munkák, így az autósoknak érdemes kellő körültekintéssel és óvatosan közlekedniük, hogy az esetleges ráfutásos vagy szabálytalan előzési manőverekből történő balesetek elkerülhetőek legyenek.

Azért is kérik mindezt a szakemberek, mert az elmúlt hetekben három alkalommal is nekiütköztek járművezetők a figyelmeztető jelzést használó munkagépeknek.

A Magyar Közút felvételeket készített a veszprémi 8-as főúton végzett kaszálási munkákról

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: Like Balaton 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában