Sonline.hu podcast

2023.06.05. 06:59

A falusi életben próbálták ki magukat a másodikosok

A hetesi Pöttyös Kertbe ment kirándulni a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola 2.a osztálya. Osztálytársuk saját otthonában látta vendégül a gyerekeket, akiknek igazi falusi versenyfeladatokat is adtak a vendéglátók.

Turbéki Bernadett

Fotó: Muzslay Péter

Friss házi bodza- és citromfűszörppel, valamint zsíroskenyérrel várta kis vendégeit Nagy Renáta, a Pöttyös Kert gazdaasszonya. Hat éve folytat háztáji gazdálkodást, amit a kezdetekkor gyermeke egészséges hozzátáplálása motivált. Egyre nagyobb területen termesztett kislányának egészséges zöldséget és gyümölcsöt. A kezdeti lelkesedés mára az életformájává vált. A növények egyre szélesebb palettájához egyre nagyobb területen folytatta a termesztést. Napjainkban 3500 négyzetméteren gazdálkodik gépesítés igénybe vétele nélkül. Kertjét és a vele járó életmódját szerette volna népszerűsíteni a gyerekek között. Megmutatni, hogy nem kell mindenért boltba járni.

– Ahogy mások hívják: a földtúrás, a paraszti élet nekem a szívem csücske, ha tehetném, ki sem tenném a faluból a lábam, reggeltől estig a ház körül ténykednék és előállítanék magunknak mindent – mondta Nagy Renáta, aki nemcsak élelmezés céljából termeszt több száz fajta növényt. Saját gyógynövényei adják alapját annak a szappannak, amelyet maga készít. Azt szeretné megmutatni, hogy nem kell mindenért a boltba járni.

– Ahhoz ragaszkodom, hogy saját magam végezzem a munkát, el sem tudom képzelni, hogy nagyüzemi termelésben dolgozzak. A kert, bár úgy tűnhet, össze-vissza vannak benne a növények, egy összhang, egy élőhely, ahol minden rovar, rágcsáló, minden élőlény megtalálja a maga helyét – mutatott körbe a gazdasszony, aki a gyerekeknek egy gyakorlati feladatokban bővelkedő vetélkedőt állított össze.

– Azzal a céllal jöttünk, hogy megismerjük a kiskert növényeket, fűszernövényeket, gyógynövényeket. Előzőleg környezetóra keretében megnézegettük a különböző növények, fűszernövények képeit az osztályteremben, de mégis nagyobb élmény ezeket kézbe fogni, megszagolni, megtapasztani a különböző növényeket, valamint bodzaszörpöt inni, menta teát kóstolni – mondta Récseiné Széles Eszter, tanító. Úgy érzi, a gyerekek többsége meglepően jól ismeri a növényeket. A rendhagyó osztálykiránduláson azonban találkozhattak néhány háziállattal is: tyúkokkal, kacsákkal, de a legnagyobb sikere a nyúlcsaládnak volt.

 

Illett a kezükbe a vasvilla

Vasvillával trágyadombot talicskára hányni és elhordani. Mindezt a legrövidebb idő alatt teljesíteni. Ez a feladat is szerepelt a vetélkedőben, amelyet Nagy Renáta állított össze a gyerekeknek.

– Ganyézni fogunk. Én már segítettem ilyesmiben a szüleimnek, mert falun élek – mondta várkozás közben Major Elena Zorka.

– Felemeltem a talicskát, vártam, míg belemerik a lókakit, aztán elvittem, ahova kell, mert kell a növényeknek – foglalta össze László Noel az egyik versenyszám lényegét.

– Nem csinálnám ezt minden nap, mert nehéz - mondta a talicskahordás után Futó Lea Csenge. A gyerekek egyebek mellett a szalmabála gurításban is jeleskedtek, ám nemcsak a falusi munkából, hanem annak eredményéből is ízelítőt kaptak eper és bodzaszörp formájában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában