Védőnő

2023.06.05. 09:00

A fenntartó változik, de a családok iránti elkötelezettség nem

Somogyban is megkezdődtek az előkészületei annak, hogy a védőnői rendszer az önkormányzatok égisze alól állami fenntartásba kerül július elsejével. A kisgyermekes családok az ígéretek szerint ebből nem éreznek meg semmit, de az biztos, hogy egyes önkormányzatok nagy energiát fektettek a védőnői szolgálat fejlesztésébe az utóbbi években.

Kovács Gábor

Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld

Kovács Krisztina 2011 óta dolgozik védőnőként Kaposváron. Nagy a körzete, rengeteg családot segít, van, hogy nyolc kisgyermeket is meglátogat egyetlen nap alatt. Még kiforratlannak érzi az új helyzetet, de kolléganőivel együtt készülnek a változásra. 
– A gondozottak nem érezhetnek meg a változásból semmit, a védőnők pedig továbbra is teszik a dolgukat – fogalmazta meg kérésünkre a véleményét. – A háttérmunka folyik és az egyeztetések zajlanak, de azt még nem tudjuk, hogy a munkánk támogatását a gyakorlatban hogyan oldják meg a kórházzal közösen. 

Az új munkáltatójuk az Országos Kórházi Főigazgatóság lesz, az átadás folyamatosan zajlik, erősítette meg. 

Azt tartja, hogy a munkája szép és változatos, ugyanúgy foglalkozik várandósokkal és segíti a gyermekeket az élet elindulása idején. Büszke arra, hogy a legkisebb kortól kezdve megalapozhatják a gyerekek egészségét, és hogy a családok bizalommal fordulnak hozzájuk. Szerinte a védőnői szolgálatnak kiemelkedő a szerepe abban, hogy Magyarországon 99 százalékos az átoltottság a kötelező védőoltások tekintetében. 
A tapsonyi védőnő öt községet lát el, ehhez a munkához szolgálati autót is vásárolt neki korábban az önkormányzat. A védőnő rendelőjét néhány éve felújították pályázati segítséggel, és az épület renoválása mellett korszerű eszközöket is beszereztek. Jelenleg leltár alapján összeszedték a felszerelést, amit papíron kell csak átadniuk, valójában helyben marad, felelte érdeklődésünkre Fábos István polgármester. Nekik kell kiértesíteni a védőnőjüket, hogy júliustól átkerül a megyei kórház kötelékébe. Azt még nem tudják, hogy a rendelő rezsijét ki fizeti majd. A tapsonyi önkormányzattól bekérték az adatokat, hogy mennyi a védőnői szolgálat központjának éves áram- víz-, és gázfelhasználása. 
 

Nem szűnik meg teljesen a kapcsolat a települési önkormányzatokkal



 

A törvénymódosítás indoklása szerint a cél az egységes védőnői szolgálat megteremtése, az egységes szakmai színvonalú ellátás biztosítása, illetve az önkormányzatok tehermentesítése. A védőnők felett a hatósági felügyeletet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a szakmai irányítást az Országos Kórházi Főigazgatóság látja el júliustól. 


 

Az 1917-től országos, kötelező hálózattá alakult védőnői rendszer ma is hungarikumnak számít. Az eddigi 2600 önkormányzati munkáltató helyett csak 23 kórházi munkáltatójuk lesz. Hogy mindez a gyakorlatban pontosan mit jelent majd a védőnők számára, abban jelenleg még sok a bizonytalanság. Az új rendszerben azonban nem szűnik meg teljesen a védőnők kapcsolata az önkormányzatokkal, mert támogatják az olyan közösen szervezett programjaikat, amelyek a babákat és a szülőket érintik. 



Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában