Műtét vár rá

2023.06.01. 09:00

A legnagyobb küzdő lett a halva született kislány

Júliusban újabb spanyolországi műtétre készül Dorci, aki sokat fejlődött azóta, amióta legutóbb beszámoltunk az állapotáról. A csokonyavisontai kislány most lesz hatéves, és állapotán még sokat javíthat a tervezett operáció. Ám a beavatkozás és az utazás nemcsak neki, hanem a szüleinek is megterhelő.

Kovács Gábor

Dorottya súlyos, oxigénhiányos állapotban, halva született. Kezdetben az életben maradásáért küzdöttek a PTE Koraszülött Intenzív Osztályán, ahol összesen csaknem két hónapot, pontosan 54 napot töltött el. 

– Születésekor újra kellett éleszteni, de már akkor sem túl sok jóval kecsegtettek az orvosok, mert a 20 perces újraélesztés jelentős agykárosodást okozott nála – mondta édesanyja, Harasztia Judit. – Mára sok mindent elért már ahhoz képest, ahonnan indult, de ez annak köszönhető, hogy az elmúlt hat évünk arról szólt, hogy őt fejlesztésről fejlesztésre vittük. Ám sajnos még mindig olyan feszesek az izmai, amivel jelenleg egy fejlesztőpedagógus sem tud sokat kezdeni, ezért van szükség a műtétre. 

Dorcinak agytörzsi agyvérzése volt, súlyosan károsodott a központi idegrendszere, kezdetben az alapvető élettevékenységek sem mentek neki. Mindennapos gyógytorna, rengeteg orvosi kontroll, vizsgálat következett, és specialistákra is szükség volt. 

– Barcelonában műtötte meg Dorcit Nazarov professzor, ez nagyon sokat segített az állapotán, de már akkor is tudtuk, hogy valószínűleg nem csupán egy műtétre lesz szükség – folytatta az édesanya. – Amíg a szájizmai nem jók, esélye sincs arra, hogy beszéljen. 

Dorci sok mindent ért, az igent és a nemet inti, ezért próbálnak eldöntendő kérdést feltenni neki, hogy tudjon rá válaszolni, de így egyre nehezebb a kommunikáció. Nemcsak a szája körül, hanem a derekánál is vannak feszes izmok, ez gátolja abban, hogy sokáig tudjon ülni, mert az fájdalmat okoz neki. 

A szülők eltökéltek Dorottya rehabilitációjában, megfogadták, hogy megtesznek mindent, hogy megkapja az esélyt a teljesebb életre. 
Naponta ingáznak vele a most Barcson lakó szülők a kaposvári Napsugár óvodába, a napi sok kilométeres utazás és a vele töltött négy óra, a minden reggel hatkor indulás nagyon kimerítő. Mindkét szülő főállásban dolgozik, és két nagyobb gyermeküket is el kell látniuk. 

A műtét utáni rehabilitáció a pécsi Borsó házban itthon lesz, ez is hozzájárulhat a kislány állapotának javulásához. 

Segítségre volna szükség a kislány teljesebb életéhez

Az édesanya mindenkinek azt mondja, hogy neki a saját lánya a legnagyobb példaképe, mert ennyit küzdeni és soha fel nem adni még nem látott senkit. Dorci mindig mosolyog, jókedvű és vidám. Minden napja így kezdődik, és ehhez csak annyi kell, hogy meglássa a szüleit. Már nagyon várják, hogy megszólaljon, és elmondja, hogy mennyire szereti őket. Maga a spanyolországi műtét 4700 euró lesz, és ehhez jön az utazás, a szállás és a rehabilitáció nem kis költsége. A kislány szülei minden támogatást, adományt hálásan fogadnak, Dorci saját számlaszámára: 50431317-10003626-00000000. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában