Fotók

2023.06.08. 13:19

Édes álmokat váltottak valóra a végzős cukrászok

A mázas fahéjas csigán kívül pozsonyi kiflit továbbá Dobos és Eszterházy tortát is készítettek csütörtökön a végzős cukrászok: a Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolában négy nap alatt összesen 16-an adtak számot felkészültségükből.

Harsányi Miklós

– Gyakorló háziasszonyként szívesen sütök-főzök, de szerettem volna tovább fejleszteni a tudásomat – mondta Schmidt Ágnes, aki  felnőttképzésre jelentkezett és feketeerdő desszertet is készített.  – Rengeteg tippet, új fogást és technológiai ismeretet is elsajátítottunk, szerencsésnek érzem magam, hogy a képzésre járhattam – tette hozzá.

A Nemzetőr sori cukrász tanműhelyben csütörtökön délelőtt nagyüzem volt, a zárónapon hat végzős sürgött-forgott a konyhában. Csikvárné Takács Anikó bodzás lime desszerttel rukkolt elő, s az ínycsiklandozó finomsághoz joghurtos bodzakrémet is használt.

Vargáné Ambrus Edit, az iskola szakmai igazgató-helyettese elmondta: hétfőtől csütörtökig 16 cukrász jelentkezett vizsgára, s a négy nappali tagozatos diákon kívül 12-en a felnőtt, rövidített idejű, tíz hónapos képzésre jártak. Gazdaságtan, élelmiszerismeret, illetve higiénia is szerepelt az elméleti vizsgán. 

Héjjas András, a vizsgabizottság tagja szerint van ok a bizakodásra: a végzősök színvonalasan, precízen oldották meg a feladatot, s az idővel is ügyesen sáfárkodtak.

– A cukrász hallgatók önállóan, kreatívan dolgoznak, tudják, hogy mit akarnak elérni – hangsúlyozta Héjjas András. – Van, aki újra gondolva készíti el a hagyományos terméket. Szerintem ettől lenyűgöző a szakma, hogy van lehetőség a kísérletezésre, az új ötletek megvalósításra – emelte ki a vizsgabizottság tagja.

Szeder és málna is díszítette azt az erdei gyümölcsös, oreós pohárkrémet, amit Nagy-Fazekas Klaudia állított össze. A fiatal nő cukor helyett mézet használt, mindent pontosan mért, s az időre is ügyelt. Azt mondta: már a nagymamájától sokat tanult gyerekkorában, ám fejlődni akart. Régi álma vált valóra a cukrászképzéssel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában