Elismerés

2023.06.05. 20:00

Francia lovagi címet ért a közös múlt ápolása

A városnapon adta át Claire Legras, Franciaország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Mészáros Miklósnak az Emmanuel Macron elnök által adományozott francia Nemzeti Érdemrend lovagja címet a Varga Béla Művelődési Házban.

Koszorus Rita

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

 A városvezetőt a Franciaországnak nyújtott szolgálataiért tüntette ki Macron elnök, hiszen nagyban hozzájárult munkájával ahhoz, hogy Balatonbogláron máig őrzik a két nemzet közös történelmét. 
– 2022-ben avattuk fel a Fischl-házban a francia–magyar emlékszobát, amely a 2. világháború idején a német börtönökből, táborokból megszökött francia foglyok befogadásnak állít emléket, idézte fel Claire Legras. – A második világégés idején 800 és 1000 közé tehető azoknak a száma, akik megszöktek a német fogságból. Őket fogadták be és segítették Balatonbogláron: szállást, menedéket és munkát biztosítottak számukra. Tanyákon, gyárakban, éttermekben kaptak állást, de volt, aki franciatanárként dolgozhatott Bogláron. A befogadott francia menekültek úgy fogalmaztak, hogy számukra a város ideiglenes paradicsom volt. Claire Legras a szombati ünnepségen hozzátette: hosszú, fáradtsággal teli munka eredménye volt az avatás, amelyből oroszlánrészt vállalt Mészáros Miklós. Franciaország nagykövete megköszönte ezt a munkát. 
– A szomszédunkban dúló ukrán háború miatt most különös jelentősége van Balatonboglár történelme ezen kevésbé ismert részletének, mert el kell vinnünk a testvériség üzenetét és meg kell őriznünk a kölcsönös segítségnyújtás fontosságát ezekben a tragikus időkben, fogalmazott Claire Legras. 

Tovább kell vinnünk a testvériség üzenetét, mondta Claire Legras Balatonbogláron. Fotó: N.L.

Mészáros Miklós beszédében azt mondta, minden balatonboglári nevében vette át a kitüntetést. – Városunk nem csak a lengyel, de a francia történelem egy ikonikus pontja is és akkor, amikor menedéket adott a menekülteknek a világháború idején, óriási erkölcsi elismerésben részesülhetett Balatonboglár – tette hozzá a polgármester. – A mai nap ennek a hozadéka, ugyanis a francia állam teljes szívvel elismerte ezt. Macron elnöknek köszönöm ezt, a közös történelem emlékét életben tartjuk a jövőben is, mondta Mészáros Miklós. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában