Áthidaló megoldások

2023.06.03. 14:00

Kevés a fiatal pap, az ima sem volt elég, így bevonják a híveket a lelki szolgálatba

Egyre nehezebben tudják pótolni a megüresedett papi és lelkipásztori álláshelyeket a felekezetek. A katolikus, református és evangélikus teológiákra ugyanis jóval kevesebben jelentkeznek, mint húsz évvel ezelőtt. Az is probléma, hogy aki diplomát szerez, később nem a lelkipásztori hivatást választja.

Marosi Gábor

Tomanek Péter, a Kaposvári egyházmegye püspöki irodájának igazgatója megkeresésünkre elmondta, a plébániákon jelenleg valamivel több mint 70 pap dolgozik, akiknek az átlagéletkora 50 év alatt van. A szolgálatot azonban hússzal kevesebben végzik, mint két évtizeddel ezelőtt. Azért, hogy minden feladatot és települést jól el tudjanak látni, diakónusok és akolitusok is segítik a munkájukat. A zömében családos férfiak és nők igeliturgiákat tartanak, közös imádságokat és közösségi programokat is szerveznek. 
– Nem feltétlenül éljük meg problémaként azt, hogy kevesebb a pap, inkább isteni tanításnak nevezném – hangsúlyozta Tomanek Péter. 
– Ez azért alakult így, hogy a „civileket”, híveket jobban vonjuk be az egyház feladataiba – tette hozzá a püspöki iroda igazgatója. 
A Somogyi Református Egyházmegyében is szükség lenne még lelkipásztorokra, egyelőre azonban a meglévő 47 el tudja látni a feladatokat. Hella Ferenc esperes elmondta, nagyjából tíz év múlva lehetnek gondok az egyházmegyében, ezért olyan országos programot indítottak, amivel vonzóvá lehet tenni a lelkészi munkát. – A Zsinat az idei évet a lelkipásztori hivatás évének választotta – emelte ki Hella Ferenc. – Azért is kap ekkora hangsúlyt, hogy minél több fiatal válassza a lelkipásztori pályát. Előre kell tekintenünk, mert ha nyugdíjba vonulnak az idősebb kollégák, akkor nem lesz utánpótlás. Pontos számokat nem tudok mondani, de kevesen jelentkeznek a teológiákra. Éppen ezért a felsőoktatási intézmények az egyházi középiskolákba és a gyülekezetekbe is szerveznek népszerűsítő napokat, hogy minél több fiatalt szólítsanak meg – tette hozzá a somogyi esperes. Hella Ferenc arról is beszélt, a lelkipásztori hivatás éve nemcsak a „toborzásról” szól, hanem arról is, hogy a meglévő prédikátorokat támogassák, és olyan újító ötletekkel, tanácsokkal lássák el őket, amivel tovább tudják gyarapítani a gyülekezeteket. 
 


Fotó: Lang R.

 

Evangélikus életpályamodellel segítenék a lelkészeket



Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperese érdeklődésünkre elmondta, jelenleg megfelelő számú lelkész dolgozik náluk, őszre azonban várhatóan három hely is megüresedik majd. – Ezeket azonban nem lesz egyszerű betölteni, mert nem igazán van utánpótlás, és a teológiára is egyre kevesebben jelentkeznek – mondta. 


Hozzátette, a vidéki gyülekezetekben amúgy sem egyszerű lelkészt találni, mert a fiatalok körében a falusi közösség nem a legvonzóbb. 


Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna kiemelte, lelkészi életpályamodellt is bevezettek azért, hogy stabil megélhetést biztosítsanak munkatársaiknak. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában