Óvatosság

2023.06.04. 15:06

Ne kaszáld el az őzgidát, nem szereti

A vadásztársaság a közösségi oldalán hívja fel a figyelmet a leselkedő veszélyre.

Sonline

Fotó: VagoartF!LMS

Itt a kaszálások ideje, a magas fű azonban gyakran rejt őzgidákat. Az első napokban a pettyes apróságok nem képesek követni az anyjukat, így bízva kiváló rejtőszínükben ösztönösen mozdulatlanul meglapulnak a fűben. Milyen módokon védheti a vadgazda a területen élő vadállományt? Halász Tibor, a SEFAG Zrt. Nyugat-Zselici vadászterületének vadgazdálkodási ágazatvezetője beszélt a témáról.

„A Nyugat-Zselici vadászterületen összesen 400 hektárt kaszálunk, ebből 200 hektár tipikus zselici kaszáló, azaz a völgyekben lévő Natura 2000-es gyepek, emellett még 200 hektár telepített pillangósunk van. Természetesen minden esetben alkalmazzuk a kaszára szerelt vadriasztó láncokat, illetve az elektromos vadriasztókat, ezek ultrahangos készülékek, melyeket a kaszára helyezünk, akkumulátorról működnek, hatékonyak, az emberi fül nem érzékeli, de a vad igen. Hatására elszalad vagy feláll, így már észleli az ember. Ilyen esetekben az érintett terület a kaszálásból kimarad.

Sok múlik a traktoroson is! Helyesen kell megválasztani a kaszálás irányát és a traktor sebességét, mely max. 4-5 km/h lehet. A mai traktorok már gyorsak, de a vadállomány védelme érdekében időt kell szánni a kaszálásra, hisz csak így adhatunk esélyt a vadnak a menekülésre. Az irányt tekintve, mindig kifelé kaszálunk, nem körbe-körbe beszorítva a vadat, hisz az nem szívesen ugrik a tisztásra, hanem jó eséllyel bevárja a kaszát... A munkát tehát mindig a tábla közepén kezdjük és kifelé halad a gép, így az állatok fokozatosan szorulnak ki a területről, a végén pedig belépnek a takarást nyújtó cserjesorba vagy az erdőbe. Fontos a kaszálatlan búvósávok meghagyása is. Apróvadas területeken jellemző, hogy kutyákkal járják le a területet kaszálás előtt, de a legbiztosabb, ha a tábla két szélén két ember, középen kihúzott zsinórral végigfésüli a terepet.

A legkorszerűbb módszerek pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy a kaszálás előtt drónnal, hőkamerával lerepüljék a területet. A GPS koordinátákat betáplálják a traktorba és a szálastakarmány betakarításakor az automata kormány már magától kikerüli az érintett területet. Németországban már alkalmazzák a módszert, Szlovákiában pedig webes alkalmazást biztosítanak a vadászok a gazdáknak, akik előre bejelentik a kaszálások idejét, a vadászok pedig különböző megelőző intézkedéseket (pl. termokamerás drónokkal való lerepülés) tesznek a vadállomány megóvása érdekében. A kaszálás vonatkozásában - hatékonysága révén - a dróntechnológia a jövőben akár széles körben elterjedt gyakorlattá is válhat”.

Fotó: Szigeti Edit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában