Ételallergia

2023.06.05. 07:00

Nem jó választás az a táp, amiben kevés a csirke és sok a gabona

A kutyák és macskák bélflórájában akár ezerszer kevesebb hasznos baktérium van, mint az emberében.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Ezért is nagyon fontos, hogy a háziállatokat megfelelően tápláljuk, főként manapság, amikor egyre több állatnál alakul ki eleségallergia.

– A kutyák emésztőrendszere a farkashoz képest sokat változott, de továbbra is elsősorban húsevők, de a szénhidrátokat könnyebben megemésztik, mint elődeik – kezdte előadását Kaposváron Varga Levente, az egyik állateledel-forgalmazó vállalat állatorvos menedzsere. Megjegyezte, hosszú és kitartó munkát kíván a gazdi részéről is, hogy kedvencének helyes táplálását kialakítsa. – Egyre több állatnál alakul ki eleségallergia – mondta. 

– Szerencsére a tudomány sokat fejlődött, ezt egyre könnyebben lehet kiszűrni. Sokszor akár a helyes táplálás megoldást jelenthet a problémára – emelte ki Varga Levente. – A legtöbb esetben allergiával találkozunk, de máj-, vese-, és szívbeteg állatoknak is készítünk gyógytápokat.

Varga Levente azt javasolja, hogy egy kutyatáp kiválasztásakor figyeljünk az összetételre, minél kevesebb százalékban legyenek benne kitöltőanyagok, mint például gabonafélék, kukorica. – Ha csak mondjuk a hatodik összetevő benne a csirke, az nem feltétlenül jó választás. Egyes fajták, mint a francia buldog és a westie rosszul viselik a rosszabb minőségű tápok fogyasztását – mondta el Varga Levente. Kiemelte azt is, hogy a legjobb fehérjeforrás a tojásfehérje.

Szerinte a gazdik részéről sok kérdés felmerült még. – Azt tapasztalom, hogy a kullancs, bolha elleni védekezés tekintetében nagyobb a fejlődés, táplálkozás terén azonban még sok a tennivaló – jegyezte meg az állatorvos.

Folytatják az oktató programsorozatot

Garamvölgyi Rita, egy kaposvári gyógyászati központ tulajdonosa elmondta azt is: hagyományteremtő szándékkal indították el oktatóprogramjukat. Szerdán a kutyák etetéséről, diétás táplálásáról tájékoztatták a gazdákat.

– Nagyon sok betegség esetén a megfelelő táplálék megtalálásával a kedvencek állapota javulhat vagy szinten tartható – tette hozzá az állatorvos. Megjegyezte: a következő hónapokban szeretnék a szívférgességről, a kullancsok okozta különböző betegségekről, a védekezésről, ezenkívül egyes bőrbetegségekről tájékoztatni a gazdákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában