Szelek szárnyán

2023.06.10. 19:57

Kadarkúton találkoztak a levegő legendái, repülőgép-csodák közelről - fotók

Minden a gravitációról, vagyis annak legyőzéséről szólt a hétvégén Kadarkúton. A legmodernebb kisgépektől a nyugdíjazott harci repülőkig széles palettán mozgott a felhozatal. A levegő legendáival is megismerkedhettek az érdeklődők.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A gyerekeket az ugrálóvárban maguk dönthették el, milyen magasra rugaszkodnak a talajtól, a felnőtteknél a pilótákon múlott, milyen magasra viszik az utasokat. Kadarkút ege benépesült a hétvégén. Kisebb és nagyobb repülőgépek is a magasba emelkedtek.

– Egy helikopterrel repültem az imént. Előtte nem repültem soha, úgyhogy ez nekem nagy élmény volt, végig biztonságban éreztem magam – számolt be legújabb élményéről a tizenegy éves Nagy Péter. Azoknak a gyerekeknek, akik jobban szeretik a talajt érezni a talpuk alatt a Magyar Honvédség nyújtott kikapcsolódást. Egy akadálypályát teljesíthettek, célba lőhettek, vagy beszélgethettek a katonai hivatásról a toborzósátornál. A felnőttgyerekeknek is bőven akadt látnivaló, nemcsak az égen, a földön is érdekességeket kínáltak a rendezők.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Nyolc évet MIG21-esen és 12 évet MIG29-esen repültem. Ez az az L 39-es repülőgép, amikor 19 évesen az oroszoknál voltam képzésben, akkor ez volt a kezdő repülőgép – mutatta be az egyik kiállítási tárgyat Szabó Zoltán Róbert nyugállományú őrnagy, volt vadászpilóta, aki a mai napig repül, ám nem vadászgépeken. A veterán találkozóra érkezett, amelyet a repülőnap keretein belül tartottak.

– A fölöttünk éppen elhúzó An-2-es repülőgépet másfél évvel ezelőtt teljesen felújították, fantasztikus állapotban van, a közönség nagyon szereti, tízkor kezdtük a rendezvényt, azóta folyamatosan a levegőben van. Érkeztek vadászpilóták, akikkel lehet műrepülni, ehhez az élményhez Somogyban, ezen a területen ritkán lehet hozzá jutni. Láthatók még forgalomból kivont vadászgépeket is, például szuhojokat – sorolta a nap kínálatának egy részét Vécsei Mihály, a Legendák a levegőben rendezvény főszervezője. 2009-óta dolgoznak együtt a csapattal. Négy éve partnerük a FlY-coop Kft., aminek egyik bázisa Kadarkúton van. Még tavasszal merült fel, hogy itt is rendezhetnének röpnapot. A szervezők nem titkolt vágya, hogy a rendezvény előbb-utóbb nemzetközivé nője ki magát.

-Ezért érdemes megszületni, nagyon trajongok a repülőkért, repülőgépszerelő vagyok, itt sok régi kollégámmal találkozom – mondta meghatódva Domja József, miközben a folyamatosan felszálló gépeket nézte.

– 1983-ban került egyetlen szuhoj század Taszárra, akkor a alakult meg nagyon fiatal állománnyal. Ez a vadászbombázó típus nem egy elfogó vadász volt, hanem egy felderítő és vadászbombázó repülőgép. A MIG23-hoz hasonlóan ennek a repülőgépnek is változtatható a szárny nyilazása. Három tonnányi külső függesztményekkel, bombákkal lehetett terhelni – mutatta be a szuhojt Pataki Sándor, aki 11 évig szolgált üzembentartó mechanikusként. A veterán gépek egykori pilótái is szívesen nosztalgiáztak egymással Kadarkúton. Némelyek repülős overallban jöttek. A legtöbb egyenruhát azonban egy szolnoki férfi hozta az eseményre.

Szilvás József egyenruhákat gyűjt, Szolnokról hozta el háromszáz darabos kollekciójának féltve őrzött darabjait.

– Többnyire repülős egyenruhákat hoztam, a legkülönfélébb helyekről gyűjtöm össze őket. Az interneten is lehet találni, de van, amelyiket padlásról szereztem – mutatta a gyűjtő. Szilvás József hatástalanított fegyvereket is hozott az érdeklődőknek.

Fotó: Lang Robert Kaposvar


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában