Túra

2023.06.08. 07:00

Reverendában járja be Magyarországot

Reverendában, túrazsákkal a hátán kelt útra pünkösd után Perczel Ágoston. A Pécsi Egyházmegye harmadéves növendék kispapja három hónap szabadságot kért megyés püspökétől. Gyaloglás közben lelki utazáson is részt vesz.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A pünkösd utáni kedden indult el Pécsről és három nappal később már a kardosfai tisztáson gyalogolt Perczel Ágoston. Az erdőben nem számít különlegesnek egy túrázó, ám ha reverenda van rajta, egyből feltűnő jelenséggé válik. Egy padon pihent meg ebédelni, közben zoknikat szárított a napon. 
– Az első három napból kettőn szakadt az eső. Nehéz volt menni, mert pár óra alatt 8–10 milliméter csapadék esett. Pécsről indultam és augusztus vége felé tervezem, hogy visszaérek. Gyalogosan próbálom meg teljesíteni az országos kék kört. Ez egy zarándoklat számomra. Az önismeret, a saját határaim feszegetése és az Istennel való kapcsolatom fejlődése, új dimenzióba helyezése a célom – mondta lapunknak a fiatal pap. – Többnyire sátrat verek, de tegnap egy kulcsosházban aludtam, ami két esős nap után igazán jól esett. Vannak, akik kedvesek, érdeklődőek, mások észre sem vesznek. Eddig főleg erdőben haladtam és mivel javarészt esett az eső, túl sok emberrel nem találkoztam – mondta a zarándok. 
Perczel Ágostonnak nem újdonság a természetjárás. Húsz éve cserkész, hozzászokott a nomád életmódhoz, ám a hosszú táv még neki is kihívás a korábbi pár száz kilométeres útjaihoz képest. Papírforma szerint minimum 2580 kilométert tesz majd meg a túra során. A családtagjai, a barátai és sok ismerőse felajánlotta, hogy ha bármi gondja adódik, segítenek. – A Dunántúlon sok ismerősöm van, a cserkészetből és egyházi körökből. Ezen a terepen emiatt biztonságban érzem magam – mondta. – Az igazi kihívást az alföldi szakasz jelenti majd, ahol keveseket ismerek. 
A vándorló kispap egyelőre reverendában rója a kilométereket, ám tervezi, hogy később túrázáshoz alkalmasabb öltözetre cseréli. 
– A mozgást alapvetően nem akadályozza a reverenda, ám az amúgy sem könnyű ruha az esőzések alatt még súlyosabbá vált – mondta. – A táska sem könnyű, a vállaim már nehezen bírják. Egy barátomnál hagyom majd a ruhát, mert ekkora távon ez a súly is sokat számít – mondta Ágoston. Teljes kört tesz az országban, a legtávolabbi pont Sátoraljaújhely lesz a kiindulási ponttól számítva. 

Fotó: Lang Róbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában