Közgyűlés

2023.09.21. 13:34

Októberben visszakapcsolják a közvilágítást Kaposváron, és mindjárt javítják is

A város gazdasági megerősödésének köszönhető, hogy iparűzési adóbevételből 100 millió forinttal többet tervezhettek, a megtermelt javakból így jut mindenkinek – hangzott el a kaposvári közgyűlés csütörtöki ülésén. A legtöbb szó a közvilágítás októberi visszakapcsolásáról esett.

Kovács Gábor László

Kaposvári közvilágítás

Fotó: Lang Róbert

Nincs sima út mögöttünk, de büszkék lehetünk rá – mondta Szita Károly polgármester az önkormányzat idei költségvetésének első félévi teljesítéséről. A háború előtt 1,6 milliárd forint volt a város energiaköltsége, ez 2023-ra 4,6 milliárdra emelkedett. Ebből 2022-ben 153 millió forint volt a közvilágítás költsége, ami 800 millióra nőtt 2023 első negyedévére. Ekkor döntött úgy a testület, hogy a köztéri lámpák 40 százalékát kicsavarják ott, ahol nem balesetveszélyes. Az energiaárak csökkenésének köszönhetően azonban a 2024-es számla „csak” 498 milliónak ígérkezik, ezért hozott döntést arról a polgármester, hogy októberben visszacsavarják az égőket, és párhuzamosan megkezdik a hibák javítását.

Összesen 9000 lámpatest van a városban, ebből 2600 korszerű, LED-es fényforrás, de a többit is lecserélik energiatakarékosra. Az ehhez szükséges forrásokat lehetőségét még vizsgálják, megvárják, hogy mi lesz az a városok közötti energiahatékonysági együttműködésről szóló ELENA-program vége. Az idén Kaposvár önerőből egymilliárd forint energiahatékonysági beruházásokra, így az Agóra, a Szivárvány kultúrpalota, a fürdő és a jégcsarnok ilyen irányú fejlesztésére. Jelenleg a kivitelezési közbeszerzések zajlanak, így ezek a beruházások a következő télre hajtanak hasznot. A költségvetésből 1,4 milliárd forintot költenek utak és járdák felújítására, ebből 275 milliót a zártkerti utak rendbe tételére. 

Lezárult a Deseda kemping közbeszerzési eljárása, a nyertessel 60 nap múlva kötnek szerződést, tehát november közepétől megkezdődhet a kemping felépítése. Egy év alatt készül el a négycsillagos, korszerű létesítmény. Pintér Attila ellenzéki képviselő (független) a kaposvári közbringa rendszerről érdeklődött, és azt a választ kapta a polgármestertől, hogy csak hiánytalan és tökéletesen működő fejlesztésért fizetnek, és a mulasztás miatt kötbért érvényesítenek. Kiderült, hogy a horvát cégnél javítják a tesztüzemmódban elbukott bringákat, a befejezésre október közepére adtak ígéretet, de „ígéretből már tele a padlás”, fűzte hozzá Borhi Zsombor alpolgármester. 

Hadiipar volt, van és lesz Kaposváron, szögezte le Szita Károly a gidránok kapcsán. Nadrai Norbert (Kaposfüredi Szőlősgazdák) a víziközmű vagyon átadásáról érdeklődött. November 30 a határideje, erről a képviselőtestület már döntött, és a döntést bölcsnek nevezte a polgármester, miután a vezetékek felújítását máshogy nem lehet megoldani, és az idei évi 900 milliós veszteséget átvállalta a kormány. Kaposváron nem lesz lakossági vízdíj emelés. Kukuly Sándor (MSZP) a Gyakorló iskola sorsáról tett fel kérdést. A cél, hogy egyetlen testnevelés óra se maradjon el, ehhez az infrastruktúra megfelelő, továbbá a gyakorlós diákok az önkormányzat pénzén tanulnak úszni és jégkorizni, felelte a polgármester. 

A védőnők továbbra is ingyen parkolhatnak 

Az önkormányzat megduplázta a támogatását a Bursa Hungarica ösztöndíj kapcsán, ötmillió helyett tíz millió forintot osztanak ki a diákok között. Ez fontos, mert a város jövőjét, az erős gazdaságot jelenti, értékelte Szita Károly. Az elmúlt évek alatt 173 pályázó között 113,9 millió forintot osztottak ki. Feltétel volt, hogy a támogatott diák Kaposváron helyezkedjen el, és emiatt eddig csak három esetben kellett a tanulóknak visszafizetniük a pénzt. A közterületek rendjéről szóló rendeletet úgy módosították a képviselők, hogy az önkormányzat ezentúl elszállíthassa a köztereken parkoló olyan autókat, amiken van rendszám, de lejárt a műszakijuk. Legalább 40 ilyen kocsi foglal így parkolóhelyet. A tulajdonost előbb kérik, majd felszólítják, hogy határidőre vigye el a járművét, és ha nem teszi, akkor az önkormányzat intézkedik helyette. Nadrai Norbert javaslatára a képviselőtestület elfogadta, hogy a védőnők ezentúl is ingyen parkolhatnak, bár az önkormányzatoktól átvette a foglalkoztatásukat az állam. 

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában