Helyi közélet

2024.03.02. 20:18

Négyezer pár hamis cipőt tárt fel egy rutinellenőrzés

Több, mint négyezer pár hamis cipőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy rutinellenőrzés során.

Sonline.hu

Fotó: Nemzeti Adó-és Vámhivatal

A pénzügyőrök egy olyan, Szlovákiába tartó görög kamiont tereltek ki ellenőrzésre Gyulánál az autópályáról, ami az okmányok szerint cipőket szállított. Az autó rakterének átvizsgálásakor észrevették, hogy a felirat és márkajelzés nélküli lábbelikből épített „barikád” közepébe Nike védjegyes cipőket rejtettek el. A cipőkön található védjegyet megpróbálták manipulálni, egy minta kiegészítéssel. A járőröket azonban nem sikerült megtéveszteni a trükkökkel. A plusz kiegészítő dacára az áruk megbuktak az ellenőrzésen. A trükkös termékeket a védjegy tulajdonosának jogosulti képviselője is szemügyre vette, aki megállapította, hogy a cipők mindegyike gyenge minőségű hamisítvány, amelyeket engedély nélkül hoztak forgalomba.

A pénzügyőrök összesen 4.488 pár cipőt foglaltak le, amelyekkel közel 65 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosnak. Iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek. A hamis ruházati termékek vagy lábbelik esetében előfordul, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezettel kapcsolatba, amely akár az egészségre is ártalmas lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában