Okoskák

2024.05.15. 17:30

Betyár és nyúl is helyet kapott a mandulafán

Országos versennyé nőtte ki magát a kilencedik alkalommal megszervezett Dunántúli Mandulafa ifjú kutatók tudományos konferenciája. A szerdai eseménynek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa adott helyett. A megmérettetésen 66 kutatást mutattak be az általános- és középiskolás fiatalok.

Marosi Gábor

Az ostoros betyár életéről, a csökölyi lenről, az ásványvíz fogyasztásról és a pécsi székesegyház déli kapuiról is hangzott el előadás a tudományos versenyen. A diákok hosszú hónapokig kísérleteztek és kutattak azért, hogy témájuk bizonyosságot nyerjen, vagy megcáfoljanak egy korábbi állítást.

 

A kilenc éves zselickislaki Vajda György a nyulakról tartott előadást. A fiatal kutató azt vizsgálta, hogy a vitaminkiegészítés hogyan befolyásolja az állat súlygyarapodását. – Sajnos nem sikerült a kísérletem, mert csak egyetlen nyúl gyarapodott fél kilogrammnál többet – emelte ki Vajda György. A diáktól arról is beszélt lapunknak, már most tudja, hogy agrármérnök akar lenni és szeretne foglalkozni állatottal is. A Zselickislakon élő tanuló korábban a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciáján országos első helyet szerzett.

A középiskolások között is voltak rutinos versenyzők. Drescher Emma, a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium kilencedik osztályos tanulója sokadszorra vett részt a tudományos konferencián. Idén fizika témakörben indult, és a szivárványokat vizsgálta. – Egy kérdőívben gyűjtöttem össze  az emberek véleményét, majd összehasonlítottam a tudományos háttérrel, hogy valójában hogyan is keletkeznek a szivárványok, illetve milyen fajtái vannak – mesélt a kutatásáról a diák. – A válaszadók kétharmada tisztában volt azzal hogyan történik és tudta is, milyen fajtái vannak. Örömmel tapasztaltam, hogy az emberek mennyire jártasak a témában – tette hozzá.


Hozzáadtak tapasztalatukat a tudományhoz

 

Bencéné Fekete Anikó Andrea, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Neveléstudományi Intézetének igazgató-helyettese, az esemény egyik szervezője elmondta, ez a kutatási verseny a gondolkodtató tanulásnak az egyik alapja. – A diákok feltételeznek, kitalálnak valamit és saját maguk több úton, módon nekiállnak kutatni és igazolni, vagy cáfolni azt a feltételezést, amiből kiindultak. Nincsen rossz megoldás. Itt a kutatás a lényeg és az, hogy mennyit adtak hozzá a tudományhoz – emelte ki. Weimann Gáborné a Kaposvár–Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület alelnöke az esemény megnyitóján hangsúlyozta, a tehetséges gyerekeket, fiatalokat minden eszközzel segíteni kell azért, hogy kellő tudással és képzettséggel állhassanak szembe a világ kihívásaival. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában