A videó, ami sokkolta a turistákat: Tényleg cápa úszkál a Balatonban?

2024.05.27. 13:45

Cápa a Balatonban? Videón a megdöbbentő valóság

Cápa a Balatonban? Egy friss videó nagy riadalmat keltett a tó környékén, de mi az igazság a balatoni "cápáról"? Utánajártunk, mi is történt valójában és mit láttak a szemtanúk.

Hajdú Marianna

Képünk csak illusztráció!

Az elmúlt napokban hatalmas port kavart egy videó, amelyen állítólag egy cápa hátuszonya látható a Balaton vizében. A felvétel villámgyorsan elterjedt a TikTok-on, hatalmas megdöbbenést és rémületet keltve a turisták és helyi lakosok körében. A kommentelők között többen nyaralásuk meghiúsulásáról írtak, tartva a "veszélyes ragadozó" jelenlététől.

Egy magára valamit is adó biológia tanár – még Elvirácska is, a csáti iskolából – azt mondaná diákjának a balatoni cápa emlegetésre: – Ülj le fiam, egyes!

Szívós egyed, amelyik idáig eljut

De vajon tényleg cápa úszkál a szeretett tavunkban? Megkerestük Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy tisztázzuk a helyzetet. Megkeresésünkkor már meg sem lepődött a témán. 

 Annak a cápának nagyon nehéz dolga van, amelyik el akar jutni sósvízi élőhelyéről a Balatonra 

– kezdte Szári Zsolt, és meg is magyarázta, hogy miért.

Nem csak egy vállalhatatlanul hosszú utat kellene megtennie, de az édesvíz sem tenne túl jót az “egészségének”. Röviden: a cápa nem él meg az édesvízben, azaz teljesen kizárt, hogy a cápáknak bármelyik fajtája megjelenjen a Balatonban. 

A "cápa" valós arca

Felmerül a kérdés, hogy akkor mit is láttak a Balatonban, amiről még videó is készült. Szári Zsolt azonnal tudja a választ:

A balatoni cápa híre már nem először röppen fel, ez olyan tévhit és legenda, mint a balatoni hekk. Ami a felvételen látszik, az valószínűleg egy hibrid busa fajta, amelyek 40-50 kilogrammosak és közel 30 évesek. Testhosszuk elérheti a másfél métert is. A hibrid busát a hatvanas években kezdték el telepíteni a Balatonba.

Ezek a hibrid busák tájidegen halfajok, melyek a Balatonban nem képesek szaporodni. 

Tudatos telepítéssel kerültek a tóba, és a halászati szakemberek most azt várják, hogy öregedés által “kikopjanak”. 

Amikor a partközeli vízfelszínen látjuk ezeket az egyedeket, akkor vagy szervi bajuk van, vagy már annyira öregek, hogy éppen elhullás előtti állapotban vannak. Ilyenkor jönnek fel a víz felszínére és látszik ki a hátuszonyuk, amely jóval kisebb, mint egy cápa uszonya.

Tehát a látott jelenség egy hibrid busa jelenlétének tulajdonítható, amely évtizedek óta a tó lakója. Érdemes tehát fenntartással kezelni a hasonló híreket, és inkább a szakemberek véleményére hagyatkozni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában