Videó és hangfelvétel is előkerült a szavazatvásárlásról

2024.06.19. 06:54

A Kúria dönt a nemesdédi választási manipuláció ügyében

Megsemmisítette a választási eredményt Nemesdéden a Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság (SVTVB) azzal az indokkal, hogy választási manipuláció történt. A meggyanúsított polgármesterjelölt kitart ártatlansága mellett, a másik nem akarja szembeköpni a szavazóit, a harmadik visszalépett. Minden fél azt erősítette meg, hogy az ügy a Kúria előtt van.

Kovács Gábor László

Fotó: Kovács Tibor

A választáson három független jelölt közül Kovács Gyula 222 szavazattal nyert, Kuti József 146 voksot gyűjtött, míg Halászi Attila 69-et. Csakhogy a SVTVB-határozat szerint Kovács Gyula párja élelmiszercsomagokat osztott a szavazatokért, és a kitöltött szavazólapról fotót kellett a választóknak bemutatni igazolásként. Erről bizonyíték is készült videók és hangfelvételek formájában. Kovácsnak a szavazóhelytől 108 méterre található a vegyesboltja, ahol szintén kampánytevékenységet folytattak, ami 150 méteren belül tilos. Az üzlet június 9-én a megszokott nyitvatartásától eltérően este 9 óráig nyitva volt. Több videófelvételen is látszik, ahogy Kovács Gyula megállítja a szavazóhelyiség felé tartó választókat. A térfigyelő kamerák felvételein szerepel, hogy a jelölt felesége többször megjelenik a szavazóhelyiség előtt, majd a táskájából átad valamit a már voksolt szavazóknak, majd átkísérte őket a boltba. 

Két kismama babakocsival és apró gyerekekkel sétált a faluban, de azonnal elsiettek, amikor a választási manipulációra kérdeztük őket. Mások már beszédesebbek voltak. 
– Szerintem ez 'csalás' volt, felvették telefonra – mondta egy kerékpáros férfi. – Le voltak fizetve a szavazók. A számlálók is csaltak. A nevemet nem mondom meg, mert a rokonaim. 
Mások azonban hisznek a megvádolt jelöltnek. (A csalás köznyelvi fogalma és jogi értelmezése szükségképpen eltér egymástól. a Szerk.)

– Nem hiszem, hogy 'csalás' lett volna – jelentette ki Ignácz­né Horváth Elvira. – Kiállunk a nyertes mellett, ha új szavazás lesz, még többen szavaznak rá. Gyereknapi rendezvényt tartott, támogatja a családokat. 

Nemesdéden összesen három bolt működik hétköznaponként, az egyiknél egy motoros idősebb férfit találtunk. Kovács Gyula édesapja szerint a másik jelölt nem tudja elviselni, hogy vesztett. 
– A Kúria még nem döntött – szögezte le idősebb Kovács Gyula. – A fél falu a fiam mellett van, mert változást akarnak. Nézzék meg a járdákat, húsz éve nem csinálták meg. 

Rengeteget fejlődött a falu az elmúlt években, mutatott rá Tompa Boldizsár jelenlegi polgármester, aki 73 évesen az egészségi állapota miatt nem indult újra, csak képviselőnek, annak meg is választották. Békét akar, és bántja, hogy elfajult a helyzet a választások miatt. Mendemondákból értesült a manipulációról, de az biztos, hogy csoportosulások voltak, ezt polgárőrként is látta. 

Tompa Boldizsár idén már nem indult. Fotó: Kovács Tibor

– Hogy a Facebookon „köpkölődések” mennek, azt már megszoktuk, de most a rágalmazás szintet lépett – mondta a polgármester. – Az eltelt 14 év alatt a testülettel sok mindent csináltunk. Hét utcát betonoztunk le, traktort és pótkocsit vettünk, felújítottuk az óvodát, átépítettük az orvosi rendelőt. A közmunkásokkal uborkát termesztettünk, sokat tettünk azért, hogy embereket foglalkoztassunk. Igaz, hogy volt, akit el kellett küldenünk, mert nem jött dolgozni. A temetőben is kaszáltunk, de az esős idő miatt megcsúsztunk, ezzel is támadtak. 

Kuti József falugondnokként dolgozik, ő maradt alul a voksoláson. 
– Én azért vétóztam meg az eredményt, mert nemcsak velem szemben tisztességtelen, de azokat is átvágták, akik rám szavaztak – mondta a polgármesterjelölt. – Kiállok az igazamért, nekem a falu és az ott élők érdeke a fontos. 

Kuti József második lett a szavazáson.

Az a fenyegetés is elhangzott, hogy éjszaka rájuk gyújtják a házat – említette. A választás éjszakáján rendőrautók érkeztek a községbe, mert a felhevült választók beszóltak egy volt rendőrnek is, aki segítséget kért. A győzelmet ünneplők már aznap éjjel tűzijátékoztak a faluban. 

A harmadik jelölt visszalépett, kitart igaza mellett a győztes

A harmadik induló, Halászi Attila tudomásul vette az eredményt. Kérdésünkre azt felelte, hogy ő kapta a legkevesebb voksot, nem firtatja az ügyet, visszalépett, a két másik jelölt majd eldönti egymás között a kérdést. Telefonon megkerestük Kovács Gyulát, aki előbb fél óra türelmet kért, majd azt, hogy később e-mailben közölje az álláspontját. A Facebook-oldalára azt írta, hogy mondvacsinált ürüggyel támadták meg, és tisztában volt azzal, hogy mindent elkövetnek ellene. Továbbra is kérte szavazói támogatását. E-mailben később azt közölte, hogy nem jogász, de az ártatlanság vélelme neki is megjár, és fejet hajt a Kúria döntése előtt. Megkérdeztük SVTVB-t, ők megerősítették, hogy nemesdédi választási manipuláció ügye a Kúria döntésére vár. Minden eljárásuk lezáródott, csupán a kampányidőszakban történtekről érkezett panasz hozzájuk, más választási manipulációról szóló ügyük nincs a nemesdédin kívül.

 Frissítés: a Kúria meghozta a döntést, új választás írnak ki Nemesdéden.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában