PTE

2024.06.12. 17:20

A Parkinson-kór kezelését segíti a klinika

A Parkinson-kórral kapcsolatos gyógyító tevékenysége, valamint kutatási eredményei alapján „kiválósági centrum” elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti és Neurológiai Klinikája, a cím elnyerését a pécsi orvoskaron tartott ünnepségen jelentették be.

Kovács Gábor László

Forrás: UNIV Pécs

 Kovács Norbert professzort, a PTE KK Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettesét és Balás Istvánt, egyetemi docenset külön is kitüntették. Kovács Norbert neurológus orvos kaposvári származású, és mint volt diák az idei Táncsics-napon beszélt életútjáról a gimnazistáknak. A PTE KK Idegsebészeti Klinikáján 2016-ban történt az első Boston Scientific DBS-rendszer beültetése, ami a mély agyi stimulációt segíti. Itt vezették be Magyarországon az agyi területek térképezésén alapuló programozást, megkönnyítve a mozgászavarral élő betegek mindennapjait. A mély agyi stimuláció az elmúlt húsz évben a mozgászavarok egyik meghatározó kezelésévé vált. Alkalmazásával jelentős áttörést érhető el a Parkinson-kór gyógyszeresen már csak korlátozottan kezelhető, késői fázisának a terápiájában, illetve bizonyos típusú remegések és disztóniák tüneti kezelésében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában