Somogy

2024.06.12. 06:49

A polgármesterek egyharmadát lecserélték, októberben veszik át az irányítást

A 246 somogyi település egyharmadában új polgármestert választottak június 9-én, vasárnap. A 2019-es voksolás eredményéhez képest pontosan 85 helyszínen történt változás. Az megválasztott településvezetők majd októberben lépnek hivatalba, addig a jelenlegi testület látja el a feladatokat.

Marosi Gábor

Több nem várt eredmény is született a vasárnapi önkormányzati választáson. Az egyik legnagyobb meglepetés Tabon volt, ahol 22 év után nem választották újra Schmidt Jenőt. 

Meglepetésként ért az eredmény, azért is, mert az utolsó öt éves ciklusomra készültem.

– mondta csalódottan a tabi polgármester, aki szeptember végéig látja el a település működését.  

Elég kevesen mentek el szavazni, gondolom azért, mert lefutottnak hitték a „meccset”. 

– tette hozzá. Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is. Ezt a tisztségét október elsejéig tölti be, utána újítás lesz a szervezetben.

Csurgón sem a jelenlegi polgármester nyerte a voksolást. Füstös Jánosra 882-en szavaztak, 423-mal kevesebben, mint a győztes Ilia Csabára

Éreztük, hogy szoros lesz, de ekkora különbségre nem számítottunk.

 – emelte ki. 

Nagyobb stratégiai döntéseket nem hozunk már az őszig, a megkezdett beruházásokhoz kapcsolódó feladatokat természetesen elvégezzük.

– mondta a csurgói polgármester.

 

Barcson is új polgármestert választottak a hétvégén. 

A voksoláson a Barcsért Egyesület jelöltje, Anderné Röszler Erika kapta a legtöbb szavazatot, 124-gyel többet, mint a jelenlegi településvezető a Fidesz-KDNP jelöltje, Koós Csaba. Anderné Röszler Erika érdeklődésünkre elmondta, a következő hónapokban azon dolgoznak, hogy felkészüljenek az átvételre. 

Csapatmunkában gondolkodunk, szakembereket szeretnénk bevonni a munkába, szakértői önkormányzatot akarunk létrehozni

 – hangsúlyozta Anderné Röszler Erika.  

Elterjedt egy hír a városban, hogy tisztogatás lesz. Nem kívánunk végrehajtani megtorlást. Mi a háromharmadot képviseljük és megtartjuk a szakembereket. Nem az a fontos, ki, hova ikszel, hanem mennyire elkötelezett a munkáját tekintve, és hogy becsülettel végzi-e.

 – mondta a megválasztott polgármester.

A győzelem azt mutatja, hogy változást szerettek volna az igaliak 

– hangsúlyozta Szántó Imre László, akit 71,27 százalékkal választottak meg Igal polgármesterének vasárnap. – Erős felhatalmazás van a kezemben, azon leszek, hogy Igal megérkezzen a 21. századba. Fontos, hogy a fiatalok helyben maradjanak, ezért értük is dolgozok. Első lépésként a nyáron újraindítjuk a labdarúgó csapatot – tette hozzá Szántó Imre László.

 

Három évtizednyi munka ért véget

Lombár Gábor Balatonfenyves polgármesterét, a Balatoni Szövetség elnökét sem választották újra június 9-én. A Balaton-parti település vezetője 33 évig volt polgármester. 

 Októberig teszem a dolgomat tisztességgel, és ha lesz olyan pályázat melytől Fenyves fejlődik, arra jelentkezünk 

– mondta Lombár Gábor. – Az ősztől több időm lesz a két unokámra, és arra, hogy papírra vessem az elmúlt három évtizedet – tette hozzá. Nyitrai István Bőszénfa polgármesterének sem szavaztak bizalmat vasárnap. A 34 éve településvezető mindösszesen kettő szavazattal kapott kevesebbet a győztesnél. Érdeklődésünkre elmondta, a következő hónapokban költségtakarékos önkormányzati intézkedést vezet be azért is, hogy az új testület munkáját megkönnyítse. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában