Balatoni Borrégió legjobb borai 2024-ben

2024.06.12. 19:50

Az év legjobb balatoni borait díjazták Zamárdiban

A Balatoni Borrégió legjobb borait díjazták Zamárdiban a XXI. Balatoni Borok Versenyén, ahol a régió 41 termelője versenyzett 204 bormintával

Hajdú Marianna

A Garamvári Szőlőbirtok több díjat is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Szerdán délután Zamárdiban, a ZAM! rendezvényházban került sor a XXI. Balatoni Borok Versenye díjkiosztójára, ahol a Balatoni Borrégió legjobb borait díjazták. A díjátadón Csákovics Gyula zamárdi polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke és Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója mondott néhány szót a versenyről és a beérkezett borokról.

A Balatoni Borok Versenyének részletei 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára elmondta, hogy a bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonboglári Borvidék Borvidéki Tanácsa szakmai segítségével került sor 2024. május 23-án Balatonlellén, a Gasztro- és Élménybirtokon Rádpusztán. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt, szakmai védnöke a Balatoni Borrégió Borrégiós Tanácsa. A verseny támogatói az Agrárminisztérium, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Schiwaforce.com Zrt. és a SZERVIN Kft. voltak.

 

A Balatoni Borrégió legjobb borai 2024-ben

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Idén 41 termelő jelentkezett 204 bormintával, melyek közül 139 fehér, 33 vörös, 17 rozé, 10 pezsgő és 5 gyöngyöző bor volt. Az eredmények: 45 arany, 139 ezüst, 16 bronz minősítés és 4 okleveles elismerés.

A fődíjas borok közül a Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Sauvignon Blanc 2023. bora nyerte el a Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2024 címet. 

Az Androsics Birtok 2021-es Merlot bora lett a Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora. A rozé kategóriában a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Mentőöv Kékfrankos rozé 2023 bora bizonyult a legjobbnak. A pezsgők között a Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut 2019. bora kapta meg a Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2024 címet, míg a desszert borok között Varga Pincészet Aranymetszés töppedt szürkebarát 2013. bora lett a legjobb.

A verseny különdíjasai

A Bírálóbizottság elnökének különdíját a Borbély Családi Pincészet Karós Badacsonyi Olaszrizling limited selection 2021. bora nyerte el. A Balaton Fejlesztési Tanács különdíját a Veszprémi Pince Balatonbora kapta. A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a Rádpuszta Szőlőbirtok Hibernál 2023. bora érdemelte ki, és a társadalmi zsűri különdíját Varga János Merlot 2021. bora kapta. A SZERVIN Kft. különdíját a Garamvári Szőlőbirtok Cserszegi Fűszeres 2023. bora nyerte el, mint a legtöbb pontszámot elért bor.

A díjátadó ünnepség fénypontjai

A díjátadó ünnepség fényét a Culture Cuvée zenekar emelte előadásával, amely hozzájárult az esemény ünnepi hangulatához.

A Balatoni Borrégió legjobb borai 2024-ben újra bizonyították, hogy a régió borai kiemelkedő minőséget képviselnek, és méltán kerültek a figyelem középpontjába a XXI. Balatoni Borok Versenyén.

Az eseményen részt vett Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom vármegye országgyűlési képviselője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában