A Balaton déli partjának rejtett veszélye

2024.06.17. 06:55

Megmutatjuk, hol mélyül hirtelen a Balaton –figyeljen a veszélyre!

A Balaton déli partján található marásvonal komoly veszélyt jelenthet a fürdőzőkre. Ismerjük meg ezt a rejtett, halálos csapdát!

Hajdú Marianna

Fotó: Lang Róbert

Napokkal ezelőtt Siófokon átadták a 8. mentőmellény-állványt, ahol Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője többek között a marásvonal veszélyeire is felhívta a figyelmünket. A strandszezon kezdetével különösen fontos, hogy tisztában legyünk ezzel a rejtett veszélyforrással, amelyről részletesen a Vízimentők weboldalán is olvashatunk.

Veszélyes a marásvonal

A Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal. Ez főleg a déli parton okozhat bajt, akár életveszélybe is sodorhat minket, ha nem számolunk vele. A marásvonalat nem jelzi bója, ezért nekünk, strandolóknak, sportolóknak tudnunk kell erről a rejtett csapdáról.

A marásvonal egy településen belül is változó távolságban lehet a parttól. Siófokon - a kikötő után - az Aranyparthoz van a legközelebb
Forrás: VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE


Sokan úgy vélik, hogy a Balaton egy sekély, biztonságos tó, ahol kilométereket lehet besétálni anélkül, hogy elérnénk a mély vizet. Különösen a déli parton strandolók gondolják ezt. Azonban a Balaton egy élő tó, amit a hullámzás és a viharok időnként átrendeznek, és a meder morfológiája különböző kockázatokat rejt.

A marásvonal veszélyei a déli parton

A legnagyobb veszélyt az úgynevezett marásvonal jelenti, ami különösen a déli partot érinti. Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton viszont sokkal szélesebb a sekélyvizes rész, de amikor elérjük a marásvonalat, ott drámai mértékben mélyül a víz. Ez azt jelenti, hogy két métert is tud mélyülni akár 30-40-50 méteren belül. Váratlanul egy árokba esünk a víz alatt!

Egyes részeken a marásvonal közelebb húzódik a parthoz, ilyen a fonyódi rész
Forrás: VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE

Hogyan védekezhetünk a marásvonal ellen?

A déli parton szeretünk a bóján túl menni, hiszen még ott is lassan mélyül a Balaton. A jogszabály is lehetővé teszi, hogy 1 kilométert eltávolodjunk a parttól. Nem is beszélve a vízibicikliről, a SUP-ról és az egyéb strandeszközökről, amikről veszélyes a part közelében ugrálni a sekély víz miatt. Honnan tudjuk, hogy hol van a marásvonal? Ezt nem igazán tudjuk észrevenni. A marásvonal nagyon szeles időben szokott kirajzolódni, amikor nincs strandidő. Ilyenkor magasabb partokról gyönyörűen látszik, ahogy a hullámzás megrajzolja a vonalat.

A másik veszély a turzások

A legfontosabb az, hogy ezekre a veszélyekre készüljünk fel, figyelembe kell venni, és tisztelni kell a tó sajátosságait. A vízibicikliről vagy SUP-ról vagy matracról való ugrásnak a másik veszélye a turzások. Bebiciklizünk, beevezünk, megnézzük, hogy elég mély-e a víz a fejesugráshoz, de azt már nem vesszük észre, hogy elrúgtuk magunkat onnan és egy turzás fölé kerültünk. Megint beugrunk, mondjuk egy félméteres vízbe, és meg is van a gerinctörés.
Legyünk óvatosak, és mindig tartsuk szem előtt a Balaton rejtett veszélyeit! A marásvonalról készült teljes térkép ITT található.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában