Sonline.hu podcast

2024.06.14. 06:58

Belilult a szerdahelyi kert, mindenki előtt nyitva a kapuja

Jellegzetes üde illattal és festői lila virágokkal színesítik a levendulaligetek a somogyi településeket. Több helyen megnyitották a kertek kapuit és várják a szüretelőket. Kaposszerdahelyen Némethné Hampuk Zsuzsanna háza mögötti területen alakított ki levendulákkal teli ligetet.

Góz Lilla

Több, mint száz évvel ezelőtt, 1911-ben Némethné Hampuk Zsuzsanna  dédszülei Kaposszerdahelyre költöztek. Telkük leért a Berki-patakig és a kaszáló rét mellett, kukoricát és egyéb szántóföldi növényeket termesztettek. 

Mi már csak parlagon hagytuk a területet és szerettem volna valamit kezdeni vele és mikor a férjemmel motoroztunk, nagyon megtetszettek a levendula mezők.

– mesélte Némethné Hampuk Zsuzsanna, aki ötszáz tő francia levendulát vásárolt három évvel ezelőtt és álítása szerint tavaly volt az első szüret kaposszerdahelyi otthona hátsó kertjében.  

Ültetéskor, cserépben, ládában öntözzük a levendulát, metszeni is kell a növényeket tavasszal a fagyok után és ősszel a másodvirágzás után, nem használok gyomírtókat, a sorközöket fűnyíróval tartom rendben.

– mutatta ültetvényét a kaposszerdahelyi nő. 

Kertje bárki számára nyitott, várja a szüretelőket, de a virágokat maga is hasznosítja.

 – Különböző ajándéktárgyakat alkotok, mint például illatpárnákat varrok, valamint koszorút készítek, mindkettőt szárított virággal töltöm meg – mondta el Némethné Hampuk Zsuzsanna, aki családjának levendulás vajas keksszel és szörppel kedveskedik minden évben.

 Idén gyerekeknek tart kézműves foglalkozásokat és tervezi levendula olaj, víz készítését is. 

Szárítva elűzi a molyokat, sebgyógyulást és a körömgomba gyógyulását segíti, engem megnyugtat, mikor kijövök a kertbe és érzem a virágok illatát

 – mesélte mosolyogva a kaposszedahelyi kerttulajdonos. – Nálam kicsit később indult be a virágzás, mert az erdőszélen árnyékos helyen vannak a növények – tette hozzá. Zsuzsanna mobilpostásként dolgozik a településen, jövőre lesz nyugdíjas. Azt tervezi, hogy szabadidejében még többet tölt kertjében és szeretne további kézműves termékeket varrni.

Turisztikai attrakció a levendulás kert

A megyében három településen foglalkoznak a közmunkaprogram keretében levendulával. Újvárfalva és Somogysárd mellett Szőkedencsen alakítottak ki ültetvényt. Számos magánkert is működik még a vármegyében. Somogysárdon Sipos Ádám több ezer palántát vásárolt és több mint tíz év alatt kialakította saját levenduláskertjét és évek óta várja a szüretelőket a Desedán Farkasné Magyar Anikó. Két nagyobb ültetvény van Szőlősgyörökben és Kőröshegyen. Utóbbi helyszínen június elsején megkezdődött a szüret, a hétvégén programokkal is készülnek látogatóiknak. Június 22-én ingyenes lepárlás bemutatóval, levendulás finomságokkal, kézműves foglalkozásokkal és különleges workshopokkal várják az érdeklődőket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában