Vízállások

2024.06.15. 09:56

Dráván, a Drávaszabolcsnál a másodfokú készültség szintjét megközelítő vízállások várhatóak

A Rábán nem várható utánpótlása az árhullámnak, a Dunán pedig a mai-holnapi mohácsi tetőzés után elhagyja az országot az ár. A védekezéshez átrendelt vízügyes szakemberek jelentős része már hazatért, nemsokára a többi társuk is követi őket. Az Észak-dunántúli és a Nyugat-Magyarországi Vízügyi igazgatóság köszönetét fejezte ki valamennyiüknek a megfeszített munkáért.

Fotó: Ladóczki Balázs

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer elhagyta az országot. Szombaton a nyugati vízgyűjtőkön még kell némi csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható a teljes dunai vízgyűjtőn.

Ugyan a Duna múlt szombati budapesti tetőzése után csak nagyon lassan csökkent a vízszint, de tegnaptól felgyorsult az apadás üteme. A hazai alsó szakaszon még tart a tetőzés. Éjszaka Bajánál 802 cm-es vízállással, a II. fok szintjét 2 cm-rel meghaladóan tetőzött a folyó. A mai-holnapi napon várható mohácsi tetőzést követően az árhullám elhagyja az országot.  

A kedvező hidrológiai helyzetnek köszönhetően a dunai védekezésbe bevont 122 tiszai és közép-tiszai vízügyes szakember már otthon van. A budapesti, székesfehérvári, pécsi, nyíregyházi, miskolci, debreceni és szolnoki központú vízügyi igazgatóságoktól a Rábához érkezett mintegy 250 kollégának pedig a fele már hazamehetett, és nemsokára követhetik őket a társaik is.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél ma reggel néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött tetőzött, a Dráván Drávaszabolcsnál a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában