Áremelkedés

2024.06.24. 13:55

Kétmillió egy négyzetméter, mégis viszik a nyaralókat

A balatoni és a fővárosi ingatlanárak emelkedtek a legnagyobb mértékben – derül ki az MBH Jelzálogbank napokban megjelent elemzéséből. Ha az elmúlt öt évet nézzük, akkor a Fonyódi járás volt a csúcstartó, itt közel három és félszeresére emelkedtek az ingatlanárak.

Góz Lilla

Hiába drágultak 10 százalék felett a balatoni ingatlanok, tavaly így is csaknem ezer, egészen pontosan 843 nyaralónak használt ingatlan talált gazdára. Jelen pillanatban a Tisza-tó környékén lehet a legkedvezőbb árakon ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet közül a legdrágább Budapest és a Balaton környéke. 
– A javuló gazdasági kilátások és a mérséklődő kamatszintek hatására idén többen dönthetnek ingatlan vásárlása mellett, akár saját részre, akár befektetési céllal. 2024 első hónapjaiban jelentős élénkülést tapasztaltunk a hitelezési piacon, az új jelzáloghitel kihelyezések áprilisban már 128,6 milliárd forintot mutattak, ami 88 százalékos növekedést jelent 2023 decemberéhez képest – mondta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője. Az üdülőkörzetek között továbbra is jelentős különbség mutatkozik az árakat tekintve: a legdrágább körzet változatlanul Budapest, ahol a 900 ezer forintot is meghaladták a négyzetméterenként fizetett összegek. A Balatonnál mintegy 850 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként. A legolcsóbb üdülőkörzet továbbra is a Tisza-tó környéke, ahol 200 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak. 
Az elmúlt öt évet tekintve másfélszeresére nőttek az ingatlanárak a Balatonnál. A legnagyobb emelkedés a Fonyódi járásban volt, ahol közel három és félszeresére növekedtek az ingatlanárak, leelőzve a Siófoki járást, ahol másfélszeresre nőttek az árak. – Azt tapasztalják az ingatlanközvetítők, hogy folyamatosan keresettek az ingatlanok, még ha drágultak is –mondta el Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere. Hozzátette: vannak új betelepülők, akik az állandó lakosok számát gyarapítják. – A minap egy családdal beszéltem, akik Bács-Kiskun vármegyéből költöztek Fonyódra, mert itt képzelik el a jövőjüket, az édesapa sofőrként szeretne dolgozni helyben vagy a környező településeken – jegyezte meg az alpolgármester. 
Balatonlellén, Zamárdiban is meghaladta az egymillió forintot a négyzetméterár. 
Az elmúlt tíz évet tekintve viszont Siófok ingatlanárai drágultak a legnagyobb mértékben, amelyet Balatonfüred, Keszthely és Gárdony árai követtek a sorban. Az új ingatlanok árait tekintve a Balaton-parton több település árai is meghaladják a budapesti ingatlanokét. Az idén az év első negyedévében Balatonakarattyán átlagosan 2,4 millió forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért, amelyet Alsóörs, Zamárdi és Balatonföldvár követett. Az új lakások árazásánál a víz közelsége az egyik legfontosabb tényező, amely jelentősen megnövelheti az ingatlanok értékét. 


Új lakás négyzetméterárak a Balaton mellett

Település Ár (Ft/m2)
 

Balatonakarattya2 millió 397 ezer
Zamárdi1 millió 894 ezer
Balatonföldvár1 millió 832 ezer
Balatonfenyves1 millió 781 ezer
Siófok1 millió 757 ezer
Balatonszemes1 millió 463 ezer
Balatonboglár1 millió 378 ezer
Fonyód1 millió 295 ezer
Balatonlelle1 millió 245 ezer
Balatonmáriafürdő1 millió 180 ezer
Forrás: MBH Jelzálogbank 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában