Somogyi Nyugdíjasok

2024.06.13. 10:37

Aktív nyugdíjasként nagyobb az esély elkerülni a betegeskedést

Az életminőség javítása és az aktív idősödéssel kapcsolatos szemléletformálás érdekében várták a somogyi időseket a toponári Fekete István Látogatóközpontba. A tematikus előadásokat és foglalkozásokat a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége a Mozgással és tudással az aktív időskorért program keretében szervezte meg.

Elhangzott: hazánk lakosságának, különösen a 60 év felettieknek kifejezetten rossz az egészségi állapota, ezzel összefüggésben az európai átlagnál alacsonyabb az átlagos életkor és az egészségben megélt élettartam. Egy mondás szerint a tényleges életkort nem az évek száma határozza meg, sokkal inkább a test és a szellem állapota, amelynek valóságtartalmát számos hazai és nemzetközi kutatás is alátámasztja. Számos súlyos betegség magasabb kockázatával is jár, ha a korunknál gyorsabban öregszenek a belső szerveink. 

Kutatások szerint nagyjából 30 évig van egyensúlyban a biológia állapotunk a tényleges életkorunkkal, innentől kezdve a két mutató fokozatosan elválik egymástól. Minden 5-8 olyan év, amellyel a szerveink a valós életkorunknál idősebbnek tűnnek, nagyjából 20-32 százalékkal csökkenti az esélyét annak, hogy jó egészségben megéljük a 90. születésnapunkat. A szakemberek szerint a biológiai öregedés üteme szorosan összefügg az életvitelünkkel, így a fizikai-szellemi aktivitással és a helyes táplálkozással – hangzott el Toponáron, a Kovács Krisztina szenior tréner által vezetett, rendhagyó foglalkozáson. 

– A személyes élmények, az átélésen keresztül történő megtapasztalás sokkal mélyebben megmarad emlékezetünkben, mint amit csak hallunk – emelte ki a tanácsadó. Ennek megfelelően az előadás valójában egy interaktív élményprogram volt, amelynek keretében a résztvevők játékos módon gyűjtötték össze azokat az információkat, amelyek megmutatták, mit tehetnek az egészségükért és jó közérzetükért, hogy valóban boldogan éljék meg az időskorukat. A tartalmas foglalkozásnak csupán egy szépséghibája volt: akiknek leginkább szólhatott volna, ők kimaradtak belőle. A résztvevők ugyanis valamennyien elkötelezett hívei az egészséges életmódnak, közösségi életet élnek, különféle mozgásformákban vesznek részt, így a többi között csoportosan gyalogolnak és szellemileg is aktív életet élnek. Ami azonban Kovács Kriszta szerint fontos: vigyék tovább és hirdessék minél szélesebb körben az ott tapasztaltakat. Változtatni ugyanis soha nem késő. 

A békességhez nem árt, ha a pénzügyeik is rendben vannak

A Hogyan öregedjünk szépen? címmel lezajlott foglalkozás széles körben érintette a kiegyensúlyozott, boldog öregkorhoz szükséges területeket. A központban a testi-lelki egészség állt, amelynek során a résztvevők különféle játékos mozgásformákat is kipróbálhattak, míg az elmét is megmozgató feladatok közül nem egy komolyabb kreativitást is igényelt. A javaslat szerint az ezekhez hasonló, a megszokottól eltérő tevékenységeket célszerű napi rendszerességgel végezni. Szó esett a táplálkozás jelentőségéről is. A változatos étrend, a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a telítetlen zsírok fontos szerepet kell, hogy kapjanak az étrendünkben. A lelki egészséghez kiegyensúlyozott társas kapcsolatokra is szükségünk van. Érezzük, hogy fontosak vagyunk, legyenek céljaink, töltsük meg tartalommal a mindennapjainkat, és nem árt, ha a pénzügyeink is rendben vannak – hogy csak a legfontosabbakat említsük a boldog időskor receptjeiből. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában