Múzeumok éjszakája

2024.06.23. 13:56

Olajban sült, fűszeres tücsök vezette be az érdeklődőket a múzeumi éjszakába

Mogyoró ízű lisztkukacot és pattogatott kukorica ízű tücsköt is lehetett kóstolni a Múzeumok Éjszakája kaposvári programján. A fehérjében gazdag, nem mindennapi ételből többen is falatoztak. A Rippl-Rónai Múzeumban szervezett eseményen tárlatvezetéssel, műhelybemutatókkal és gyerekprogramokkal várták az érdeklődőket. A napot tűzugrással zárták.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Egynyelvű nádsípok is készültek a múzeum udvarán szombaton este. A népi hangszerkészítés rejtelmeibe a hosszúhetényi Kercsó József avatta be a gyerekeket és szüleiket. Az érdeklődőknek elmondta, a hangszer könnyedén elkészíthető, annak idején a pásztorok használták. Néhány méterrel arrébb a Fehér Holló Hagyományőrző Egyesület vas és bőr felszerelései kápráztatták el a kíváncsiskodókat. A páncélokat fel is lehetett próbálni és arra is volt lehetőség, hogy a kardozás alapjait minél többen megtanulják.

Az egyik legtöbb érdeklődőt a rovarfalatok vonzották. Molnár Marcell egyetemi docens olajban sült, fűszerezett tücsköt és lisztkukacot kínált a részvevőknek. 

 Egyáltalán nem kell félni ezektől az ételektől, nagyon finoman el lehet készíteni.

– mondta Molnár Marcell.  

Sokan gondolják, hogy a lisztkukaccal, a tücsökkel és a sáskával ki lehet váltani a disznó és a csirkehúst, de szó sincs erről. Ezeknek a rovaroknak nagyon magasa a fehérjetartalma. A húsokban 20-30, a rovarokban akár 60 százalék is van. Az íze egész jó. A lisztkukac mogyoró, a tücsök pattogatott kukorica ízű.

– mondta.

 Előadásában arról is beszélt, a rovarokat a takarmányozásban is jól lehetne hasznosítani, és kiváltani vele a Dél-Amerikából importált GMO-szóját.

A tudományos előadás után meg is lehetett kóstolni a tücsköt és a lisztkukacot. A legtöbben először félve vettek a sült rovarokból, de a kóstolás után sokan repetáztak. – Száraz volt kicsit, de valóban a mogyoróra hasonlított az íze – mondta Hajdu Xénia, aki korábban ilyen formában még nem evett rovart. Az eseményen azonban megtudta, csokoládéba és joghurtba is megtalálhatóak a rovarok, ezért már biztosan evett. Szücs Sándor szerint egyedi íze volt az ételnek. Kérdésünkre azt mondta, nem vezetik be otthon az étrendebe, de ezek után bármikor megmerné enni. Őszi Zoltán a Múzeumok Éjszakája egyik szervezője, múzeumpedagógus elmondta, egy éjszaka nehéz megmutatni munkájukat, azonban az esemény jó alkalom arra, hogy az érdeklődők kipróbáljanak több fajta múzeumi tevékenységet, ezáltal „megfertőzzék” őket a tudománnyal.

Mágikus főzetek készültek a skanzenben 

A Szennai Skanzenben már délután 14 órakor elkezdődtek a programok. Kovács-Hegedűs Elvira rendezvényszervező érdeklődésünkre elmondta, úgynevezett parasztolimpiát szerveztek. A feladatok között csutkatorony építés, mocsárjárás és gombfoci is volt. Az érdeklődők szerelmi talizmánt készíthettek és megismerhették a férjforgó praktikákat és a mágikus főzeteket is. A napot a Madrass zenekar koncertje, valamint Juhos táncház és tűzugrás zárta. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában