Fotók

2024.06.20. 17:25

Parajkrém levest főztek és koktélt is kevertek a vizsgázó diákok

Halat sütöttek és koktélt is kevertek csütörtökön a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola diákjai, ahol a turizmus-vendéglátás ágazaton tanulók bizonyították rátermettségüket. A hőség ellenére nagy volt a sürgés-forgás a tankonyhán, a héten 38 diák tesz ágazati alapvizsgát, amely pénteken zárul.

Harsányi Miklós

Fotóillusztráció

Fotó: Lang Róbert

– Parajkrém levest főzök buggyantott tojással, a konyhán jó meleg van, de a legfontosabb, hogy mindegyik feladatot pontosan oldjuk meg – mondta a 16 éves Horváth Dávid. – A fokhagyma darabolására éppúgy figyelni kell, mint a többi alapanyag felhasználására. Szeretek főzni, ha túl leszek a mostani vizsgán, a szakács szakmát szeretném megszerezni. Ha végzek, mindenképp a vendéglátásban akarok majd dolgozni.

Kara Daniella halat sütött, a diáklány három féle lisztet használt fel a munka során. Azt mondta: állandóan figyelni kell,  csak így érhető el, hogy aranybarna legyen a finomság. A kamaszok – a parajkrém leves és a paradicsomos mártással készült zöldséges rizottón kívül – natúr csirkemellel és tejszínes gomba mártással is előrukkoltak. Fülöp Gyula oktató szerint érthető, hogy a vizsgázók izgultak, ám ügyesen hely álltak.

Fotók: Lang Róbert

– Hol van a csipesz? – kérdezte az egyik fiatal lány a pincérek vizsgáján. A 18 éves Bogdán Zoltán Tamás azt mondta: alkoholmentes koktélt kevertek, amit narancs szelettel díszítettek és ezt szolgálták fel. Egy-egy italt változatosan lehet elkészíteni, lényeges a kreativitás. Bordás Beáta, a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola igazgató-helyettese hangsúlyozta: a turizmus-vendéglátás ágazaton a héten 38, kilencedik osztályos szakképzős tesz ágazati alapvizsgát. Ha a diákok ezen túljutnak, akkor dönthetnek a folytatásról: népszerű a pincér, a szakács és a cukrász szakma, a két éves tanulás után érettségizhetnek is a fiatalok.

LANG5800

Tárt karokkal várják az ifjakat– Legyen szó bármelyik vendéglátós szakmáról, Somogyban jók az elhelyezkedési esélyek  – mondta Bordás Beáta. – Évről-évre változik a kereslet, de az éttermek, vendéglők folyamatosan keresik a képzett munkaerőt. Tapasztalt oktató kollégáinktól a legújabb szakmai fortélyokat sajátíthatják el a diákok, amit később a napi munkában is kamatoztatnak. 

A KSZC összegzése szerint mozgalmas volt a 2023-2024-es tanév, a tíz somogyi intézményében 31 osztály, 555 diákja mondott búcsút az iskolának. Azt is közölték:  nappalis végzősök közül 146-an, felnőttoktatásban végzettek közül 22-en tesznek idén érettségi vizsgát, 41-en vállalkoztak pótló, szintemelő, javító és kiegészítő vizsgára. Szakmai vizsgára mintegy 1100 tanuló jelentkezett ebben a vizsgaidőszakban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában