MATE

2024.06.14. 19:58

Szerelembe estek az állattenyésztéstől az egykori hallgatók, akik most a díszdiplomájukat vehették át

Díszdiplomát vettek át a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán pénteken délelőtt azok az egykori hallgatók, akik ötven évvel ezelőtt végeztek agrár képzési területen. 1974-ben nyolcvanegyen szereztek diplomát, az eseményen tizenheten vettek részt.

Marosi Gábor

Hatalmas mosollyal, öleléssel, kézfogással és kedves szavakkal üdvözölték egymást az egykori főiskolások az egyetem tanácstermében. Többen össze is álltak egy-egy fényképre, hogy megörökíthessék a jubileumi találkozást. Az ünnepségre sokakat családtagjaik, gyermekeik, unokáik is elkísértek. Bakos Imre állattenyésztő üzemmérnök az ötven évvel ezelőtt készült oklevélátadó ünnepség meghívóját is a kezében szorongatta.

 Mi a hőskorban kerültünk bele a mezőgazdaságba.

 – mondta érdeklődésünkre Bakos Imre. 

Akkor az állattenyésztés területén nagyon sok fejlesztés valósult meg, és a fajtaváltás is jellemző volt. Akkor indultak el a Holstein-fríz tenyészetek, lecserélve a részben magyar tarka fajtákat. Sokan álltak át a tejtermelésre, és megújultak a régi telephelyek.

– mesélt az ötven évvel ezelőtti változásokról a díszdiplomás mérnök. Bakos Imre arról is beszélt, igaz már nem aktív, de fia vállalkozásán keresztül belelát az állattenyésztés mostani működésébe. Azt tapasztalja, egyre kevesebb a munkaerő, nehéz megfelelő, lelkiismeretes szakembert találni, és gyorsan fejlődik a technológia is.

Az agrárterületen több női hallgató is végzet fél évszázaddal ezelőtt. Egyikük Ujvári Lajosné (Merics Jolán), akinek a szakválasztása eléggé prózai történet. 

Gimnáziumban volt egy barátom, aki ide járt felsőfokú technikumba, ezért úgy döntöttem, jövök utána, de mire felvettek véget ért a szerelem.

 – emlékezett vissza Ujvári Lajosné.  Ennek ellenére itt maradt, és nem bánta meg. Elvégezte a főiskolát, és itt is dolgozott. 

Ez volt az első és egyben az utolsó munkahelyem is. 2021 decemberében hagytam abba, a nyugdíjra még ráhúztam öt évet. Nagyon szerettem az egyetem baromfi és kisállattenyésztési tanszékén dolgozni mérnökként. Egy álom munkahely volt. 

– tette hozzá.

Farkas Imre Mihálynak is szép emlékei vannak a múltból. Érdeklődésünkre elmondta, olyan képzést kaptak és tudást szereztek meg, mellyel bárhol megállták volna a helyüket.

Megalapozták a diákéletet a díszdiplomások 

Vörös Péter a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója az eseményen elmondta, az 1971-ben megalakult kaposvári mezőgazdasági főiskola egyik első évfolyamos hallgatói voltak a díszdiplomások. 

 A felsőfokú agrárképzésnek ők az egyik úttörői. 

– emelte ki Vörös Péter.   -A hallgatói diákéletnek letették az alapjait, amire mi könnyedén tudtunk építeni. Azon túl, hogy díszdiplomát adtunk át nekik, időutazásra is hívtuk őket. Megmutattuk, hogy az elmúlt ötven évben hogyan változott a kaposvári agrárképzés, a régi főiskola hogyan vált Közép-Kelet-Európa legnagyobb agrárfókuszú egyetemévé – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában