Borverseny

2024.06.20. 19:56

Vakkóstolással választották meg Somogy Borát

A Bujdosó Pincészet 2023-as évjáratú Jolle Sauvignon Blanc borát választották a 2024-es Somogy Borává csütörtökön a vármegyeházán.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

 Az önkormányzat 25. alkalommal hirdette meg a versenyt. A Somogyi Hírlap borának a Garamvári Szőlőbirtok 2022-es évjáratú Délidőlő Chardonnay-t, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatósága a Garamvári birtok 2021-es Prémium Syrah borát választották.

Összesen 11 pincészet 33 borát értékelték. A 20 fehér- és 9 fajta vörösboron kívül három fehér pezsgőt és egy rozét is pontoztak. 

– Nagy érdeklődés övezi a rendezvényünket, amit hosszú évek óta minden esztendőben megtartunk, és széles körben a somogyi borokra, illetve a hegyközségekben, borászatokban zajló magas színvonalú munkára irányítja a figyelmet – hangsúlyozta Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke. A zsűri döntésének értelmében a Bujdosó Pincészet 2023-as évjáratú Jolle Sauvignon Blanc-ja képviseli Somogyot 2024–2025-ben a rangos hazai, valamint nemzetközi rendezvényeken.

Csütörtökön 25. alkalommal szervezték meg a Somogy Bora választást, ahol vakkóstolással, a 20 pontos nemzetközi szabvány szerint értékelték a nedűket. A Vesztergombi Csaba, a szekszárdi Vesztergombi Pincészet tulajdonosa, Farkas Géza, a tokaji Szent Benedek Pincészet alapító-tulajdonosa és Witzmann Mihály borász, ország­gyűlési képviselő alkotta szakmai zsűrin kívül a vármegye vezetői, közéleti személyiségei is részt vettek a pontozásban, ahol a zöld veltelinin, a chardonnay-n és a rajnai rizlingen kívül a vörösboroknál merlot és sauvignon blanc is szerepelt a felhozatalban. Ezúttal egy 2023-as évjáratú királyleánykával nyitottak az ítészek. Vörös Tamás főjegyző emeritus, aki alapvetően a vörösborokat kedveli, azt mondta: fontos kezdeményezésről van szó, ami tovább öregbíti a somogyi borok hírnevét. Vármegyénk gazdag borászati múlttal rendelkezik, a program lehetőséget teremt arra, hogy átfogó képet adjon az ágazatban lezajlott fejlődésről. 

– A somogyi borokra méltán lehetünk büszkék – mondta Vörös Péter, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának főigazgatója. – Harmadik alkalommal veszek részt a rendezvényen, örömmel jöttem, és szerintem lényeges, hogy időről időre megtartják a rangos megmérettetést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában