Fakitermelő verseny

2024.06.23. 11:27

Versenyezve döntötték ki a fákat a somogyszobi erdőben

Összesen kilenc négyfős csapat vállalta a megmérettetést a hőség ellenére, hogy megmérkőzzön az elsőségért a XXII. STIHL Országos Fakitermelő Verseny Dél-Nyugat Magyarországi régiós fordulójában.

Györke József

Fotó: Györke József

A somogyszobi erdőben szombaton tartott favágós versengés köszöntőjeként Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke örömének adott hangot, hogy Somogy egy kis településen rendezhették meg a regionális fordulót. A verseny Taba Zsolt főbíró balesetvédelmi oktatása után vehette kezdetét. Egy időben 3-3 csapat dolgozhatott, részfeladataik közé tartozott a kombinált darabolás, a gallyazás és a döntés, külön kategóriát kapott a láncfűrész szerelés.

Fotó: Györke József

Somogyból három csapat indult, a nagyatádi és a barcsi favágókon kívül a szőcsénypusztai tanulók is remekül helyt álltak. A nap fénypontja: STIHL TIMBERSPORTS világ élvonalában szereplő versenyzőinek showműsorán Juhász István hétszeres magyar bajnok, a világranglista hetedik helyezettje, valamint Bakó András és Rittlinger Róbert a kötelező hat elemből négyet mutatott be. 

Veres Boglárka, a verseny egyetlen női résztvevője a Vas megyei Hegyfaluból érkezett Somogyszobra, elmondta, 2016-ban határozta el, hogy megtanulja motorfűrész kezelését. 2018-ban pedig világbajnok lett, ami címet négy évig meg is tartott.

Fotó: Györke József

A versenyben mind a kilenc csapat szépen teljesített. A versenyt a baranyaiak nyerték. Különdíjban részesült a barcsi tűzoltó parancsnok, Vidák Balázs, aki 16 másodperc alatt hajtotta végre a lánccserét. Ugyancsak különdíjat kapott Juhász István, akinek a döntés dőlésszöge volt a legjobb. 

A verseny idején Radák Richárd láncfűrészes fafaragó egy hatalmas csigát készített, amiért szintén különdíjban részesült.

Fotó: Györke József

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában