Kánikula Somogyban

2024.07.09. 13:54

Akkora a hőség, hogy ki sem nyit az étterem

Fokozódik az extrém forróság, a vörös kód az idén nyáron már másodszor van érvényben és a harmadfokú hőségriasztás miatt a vasútállomások után a megyeszékhelyeken nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon is ásványvizet osztanak. Kaposváron munkanapokon a legforróbb órákban, déltől délután kettőig kapnak ingyen vizet az utasok és egyre több somogyi irodában, vállalkozásban klíma enyhíti a hőséget.

Harsányi Miklós

– Kiváló ötlet a vízosztás, a forróságban hamar megszomjazom, naponta simán megiszom három liter folyadékot – mondta a szentbalázsi Sipos Bertalan, aki az autóbusz-pályaudvaron egy fél literes ásványvizet kortyolt. – Úgy látom, hogy mások is nagyon szomjasak, újabb induló vagy érkező utasok kérnek innivalót.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta: ásványvízből  fogy a legnagyobb mennyiség, az eladott áru 70 százaléka szénsavmentes, a boltokban az átlagos nyári napokhoz képest most csaknem kétszer annyit értékesítenek. Jégkrémből 2,5-szer annyi fogy valamint a sör és üdítő forgalom 35-40 százalékkal emelkedett. 

A kereskedőkön kívül a kaposvári betegszállítók is felkészültek az extrém hőségre: a Pannon Mentő 11 járműve klímás és mindegyik útra annyi ásványvizet pakolnak be, ami elég a sofőröknek és a betegeknek. Kedden az első járat hajnali négykor indult, a betegeket a kaposvári, a szigetvári valamint a nagykanizsai kórházba vitték. Bődör József ügyvezető azt mondta: két napja 120 karton ásványvizet rendeltek, amit az idősek otthonában, illetve a betegszállítók között osztanak szét. Az agrárcégek is védik a dolgozókat, a taszári, az orci és a csokonyavisontai mérlegházakban is klíma üzemel és állandóan biztosítják az ásványvizet. Hanyecz Imre, az MG Produkt Kft. ügyvezetője elmondta: folyamatosan dolgoznak, a júniusi 40 ezer után júliusban 50 ezer tonna gabonát exportálnak.

– Repcét vágtunk, a kombájnban szerencsére van klíma, de ha a fülkéből kilépek, a hőség szinte fejbe vágja az embert – mondta Vajda Róbert, aki  Szentgáloskér határában dolgozott. – A gépen nagy az üvegfelület, feltétlenül szükség van a belső hűtésre, ha ez nem lenne, pillanatok alatt átforrósodna a jármű. A kánikulában naponta legalább három liter folyadékot iszom, kedvencem a szénsavmentes ásványvíz és a jeges tea.

Hársházi Péter szentgáloskéri agrárgazdálkodó azt mondta: a járműveken kívül telephelyükön a közösségi helyiségekben is klíma üzemel. Délelőtt ásványvíz-beszerző körútra indult, alkalmanként legalább öt karton italt vásárol. Jezerniczky Zoltán, a kaposvári Méje Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a hőségriasztás kapcsán hétfőtől óránként tíz perc pihenőidőt biztosítanak a munkásoknak. Potony és Kaposváron kívül Somogyváron is dolgoznak, összesen 20 személyt alkalmaznak.

A hőségben gyorsan lankad a figyelem, az építőiparban fokozott figyelemre van szükség, épp ezért igyekszünk mindent megtenni a biztonságért – hangsúlyozta. – A dolgozóknak folyamatosan biztosítjuk a hűtött ásványvizet.

Délutáni pihenő az étteremben és jégkrém a pékeknek

Nyári sziesztát rendelt el az egyik kaposvári étterem. A közösségi oldalon és megállító táblán is közölték, hogy minden nap negyed háromtól negyed hatig munkatársaik egészsége érdekében zárva tartanak. Limbek Csaba, a Trattoria La Prima étterem üzemeltetője elmondta: nem először rendeltek el délutáni sziesztát a hőség miatt. A mediterrán országokban természetes, hogy a nagy hőségben délután bezárnak, hiszen a konyhában jóval melegebb van, mint a napi középhőmérséklet – tette hozzá az üzemeltető. Azt tapasztalják, hogy a délutáni kánikulában gyér a forgalom, délben és este keresik fel többen éttermüket.
– A nagy melegben kedveltek a halételek és a saláták, da vannak, akik ugyanúgy elfogyasztanak egy nagyobb sült oldalast vagy csülköt – mondta el Limbek Csaba.
Reggel korábban, este később kezdenek a pékek az egyik kaposvári pékségben. Ojtó Lajos, a Slendy Pékség tulajdonosa elmondta: a nagy kánikulában a dolgozók több szünetet tarthatnak, zuhanyozhatnak napközben, valamint a védőital mellett jégkrémet is kapnak.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában