Fenntartóváltás

2024.07.09. 07:00

Két tanár menne, a többi maradna a Berzsenyiben

Úgy tudjuk: két pedagógus elhagyja az evangélikus fenntartásba kerülő Berzsenyi-iskolát. Az ott dolgozókat a hét közepén kérdezték meg arról, ki marad az intézményben. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Berzsenyi-iskola átkerült a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz, és szeptember elsejétől a felekezet fenntartásában működik tovább.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Egy tanító és egy angol nyelvtanár már biztosan távozik a Berzsenyi-iskolából. Mindketten a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolához tartozó valamelyik intézményben kezdik meg a következő tanévet – mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály-iskola főigazgatója.

– A Berzsenyi-iskola minden dolgozójának június 26-tól számított tizenöt napon belül kell nyilatkoznia a Kaposvári Tankerületi Központ felé arról, hogy az egyházi iskolában akarnak maradni, vagy valamelyik állami intézményben folytatnák a munkát. Ezt nemcsak a pedagógusoknak, hanem minden alkalmazottnak meg kell tennie. 

A két pedagóguson kívül előzetesen mindenki azt mondta, maradni szeretne a Berzsenyi-iskolában és egyházi fenntartásban folytatná tovább a munkát. – Amikor szóba került, hogy az evangélikusok átvennék az intézményt, akkor a testületen látszott, hogy jobbat, mást remélnek, és érezni lehetett, hogy váltani szeretnének – mondta a Kodály-iskola főigazgatója. – Az egyház egyébként ugyanazzal a feltétellel alkalmazza őket, mint a tankerület, annyi különbséggel, hogy az iskola önállóan gazdálkodhat – fogalmazott Szabó Zoltánné. 

Hegedüs Gábor kaposvári evangélikus lelkész megkeresésünkre azt mondta, a hét közepén tartottak egy „szakmai” napot a Berzsenyi-iskola dolgozóinak, ahol jobban megismerhették az egyház működését, az intézményeket és a jövőbeli terveket is. A lelkész hozzátette, a pedagógusok többsége azt mondta, hogy igényt tartanak a csapatépítésre és az együttgondolkodásra, valamint arra, hogy a véleményük alapján hozzanak döntéseket és vásároljanak eszközöket. A Kaposvári Tankerületi Központ szinte minden felszerelést, berendezést átad az evangélikusoknak. Csak azokat viszik el, melyeket pályázaton nyertek. 
 

Megbízási szerződéssel is alkalmaznak tanárt 

A Berzsenyi-iskola mellett két szolgálati lakás is található. Úgy tudjuk, hogy szeptember elsejétől azok is az evangélikus egyház tulajdonába kerülnek. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna arról is beszélt, a nyári szünet nemcsak a vakációról szól majd, hanem arról is, hogy az üres álláshelyeket feltöltsék az iskolákban. Több intézményben is szükség van matematika, informatika, fizika, kémia, biológia szakos tanárokra. Ha nem találnak szaktanárt, akkor a tanórákat áttanítással, vagy túlórával tartják meg. Esetleg visszafoglalkoztatnak nyugdíjas pedagógust, vagy megbízási szerződéssel alkalmaznak olyan szaktanárt, akinek van pedagógus diplomája, de más területen dolgozik. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában