Pofátlan szarka a zamárdi strandon

2024.07.10. 09:55

Miközben életet mentett, valaki ellopta a vízimentő sapkáját

Képzeljük el a jelenetet Zamárdiban: egy vízimentő rohan, hogy életet menthessen. Sietség közben leesik a fejéről egy fehér baseball sapka. A vízimentő azonban nem áll meg, mert az emberi élet fontosabb. És mit csinál valaki a parton? Gondolkodás nélkül ellopja a sapkát.

Hajdú Marianna

Fotóillusztráció

Fotó: MW

A Zamárdi Vitorlás és Vízimentő Egyesület közösségi oldalán közzétett bejegyzés gyorsan felkeltette a figyelmet. Az eset kedden délelőtt történt. Miközben a vízimentő egy életmentéshez sietett a kikötőből, a sapkája leesett, amit valaki eltulajdonított. A sapka mellett még a papucsa is ott volt, de csak a sapka tűnt el.

A kulturált társas magatartás alapja, hogy a talált tárgyakat leadjuk vagy jól látható helyre tesszük, de nem hazavisszük. Az Egyesület reménykedik, hogy a megtaláló visszaadja a sapkát, de őszintén, mennyi az esélye ennek? Sajnos nem túl nagy.

Ez az apró, mégis jelentős történet jól példázza, hogy mennyire figyelünk oda egymásra. Egy vízimentő, aki az életünket védi, – olykor a sajátját kockáztatva – minimum megérdemli a tiszteletet és a támogatást. Ehelyett valaki inkább úgy döntött, hogy “nemes egyszerűséggel lenyúlja” a sapkát. Ez az eset többről szól, mint egy elveszett sapkáról – ez rólunk szól, a közösségről és a kulturáltságról.

A vízből kihúzott férfi szerencsére jól van, és ezt a vízimentők gyors és szakszerű beavatkozásának köszönheti. Mégis, mi lenne, ha legközelebb a vízimentőnek a sapkája helyett a mentőfelszerelése tűnne el?

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában